V Avignonu na ně netrpělivě čekali jejich francouzští korespondenti. Studenti strávili deset dní ve francouzských rodinách. „Večery jsme trávili se svými francouzskými adoptivními rodinami. Mohli jsme pozorovat jejich francouzský styl života a vylepšovat si francouzštinu." Na partnerském Lyceu Fréderic Mistral si studenti mohli vyzkoušet jaké to je stát se na pár dní francouzským studentem.

Účelem cesty nebylo pouze navštívit klenoty Francie, jako jsou Marseille, Nîmes, Pont-du-Gard, přírodní park Camargue, Les Calanques v Cassis a mnoho dalšího, ale také objevit francouzské savoir-vivre, k němuž nedomyslitelně patří umění v jakémkoli podání.

To vše umožnil evropský projekt Comenius, který vznikl na základě dlouhodobé spolupráce Gymnázia Boženy Němcové a Lycea Frédéric Mistral v Avignonu. Projekt Comenius, podpořen mimo jiné Francouzským Institutem v Praze, je zaměřen na současné divadlo a moderní umění. V rámci projektu měli studenti možnost zhlédnout několik výstav moderního umění, představení Othello v moderním pojetí a tančení představní studentů z avignonské konzervatoře.

Čeští studenti nastudovali text ze souboru Fantazie od francouzské autorky Carole Thibaut a během českého večera předvedli, s velkým ohlasem, ukázku své práce.

„Odjezd z Avignonu se neobešel bez slz i s plným vědomím toho, že naše francouzské kamarády za méně než měsíc zase uvidíme a představíme jim naši neméně hezkou a zajímavou zemi. Po usušení slz jsme se na závěr naší čtrnáctidenní výpravy rozjeli na návštěvu proslulého Châteauneuf du Pape a do nádherného švýcarského města Ženeva, kde jsme strávili nezapomenutelný půlden. Po příjezdu jsme se všichni shodli na tom, že ty dva týdny byly nezapomenutelné. Už se nemůžeme dočkat, až přijedou naši noví přátelé z Francie."

Díky evropskému projektu Comenius měli i hradečtí milovníci francouzského jazyka možnost zhlédnout divadelní představení nejen českých, ale i francouzských studentů, kteří pracují na díle Petra Zelenky: Příběhy obyčejného šílenství. Představení se konalo 7. května ve studiu Labyrint divadla Drak (související článek čtěte zde).

Projet Comenius je dvouletý, a proto se studenti i příští rok mohou těšit na cestu do Francie plnou nezapomenutelných zážitků.

Karolína Jahelková, Petra Kutmonová