Zaoblené krasavice na výstavě pocházejí z polí Petra Herynka, Výzkumného a šlechtitelského ústavu zelinářského v Olomouci a České zemědělské univerzity v Praze – pokusné stanice katedry zahradnictví v Podhoří.

Domovinou dýní je Střední a Jižní Amerika. Jsou to jednoleté, teplomilné, liánovité rostliny patřící mezi zeleninu. Dýně mohou být kulaté, zploštělé, vejcovité, válcovité, hruškovité i baňaté, malé i velké. Povrch plodu bývá hladký, žebrovitý nebo hrbolatý. Některé jsou zbarvené zeleně, jiné krémově, oranžově, žlutě, mohou být dokonce tmavě zeleně kropenaté či pruhované.

Dužina dýní a tykví bývá nazelenalá, krémová, žlutá i oranžová. I chuťově jsou velmi rozmanité, některé se na jazyku jen rozplývají díky své hladkosti a jemnosti, chutnají po oříšcích, po másle, ovšem najdou se i takové, které byste do pusy rozhodně strkat neměli…

Dýně obsahuje až 90 procent vody a relativně málo sacharidů. Je bohatá na sodík, měď, draslík, hořčík, železo, chlor a fosfor. Navíc odstraňuje škodliviny ze střeva, podporuje trávení, posiluje imunitní systém, uklidňuje nervy, podporuje činnost srdce, snižuje hladinu tuků v krvi, pomáhá slinivce břišní, ulevuje při chorobách ledvin, působí močopudně, regeneruje tělesné buňky, pomáhá při ateroskleróze, revmatismu a dně.

Navíc dýňový olej má pozitivní vliv na krevní zásobení mozku, snižuje hladinu cholesterolu, snižuje riziko infarktu myokardu, zpomaluje kornatění tepen a blahodárně působí proti zánětům kůže. Pravidelným používáním celkově zvyšuje fyzickou a psychickou odolnost organismu.

Otevírací doba v Botanické zahradě v Praze–Troji je denně od 9 do 19 hodin, v říjnu od 9 do 17 hodin. Výstava dýní končí 4. října. (vab)