Jablečný čaj

Čerstvé nebo sušené slupky ze čtyř jablek, 4 kávové lžičky medu nebo krystalového cukru, 4 menší kousky skořice
Slupky nasypeme do vařící vody, přidáme skořici, med (nebo cukr) a vaříme společně asi dvě minuty.
Čaj můžeme před podáváním scedit, nebo jej lijeme do šálků i s jablky a skořicí.
 

Svařený džus

800 ml ovocného džusu (jablka, hrušky), 2 kousky celé skořice, 4 hřebíčky, 4 kávové lžičky krystalového cukru
Chladný džus spolu s kořením přivedeme k varu a povaříme asi dvě minuty. Džus osladíme a ještě horký podáváme.

 

Koňakové mléko

600 ml plnotučného mléka, 200 ml vaječného koňaku, 2 žloutky, 4 kávové lžičky medu, mletá skořice
Žloutky utřeme s medem. Mléko ohřejeme a přidáme žloutky. Vše přivedeme za stálého míchání k varu a povaříme asi minutu.
Na závěr zašleháme do mléka vaječný koňak a stáhneme je z ohně.
Mléko nalijeme do šálků z varného skla a posypeme špetkou skořice.
 
(vab)