Velká trpělivost

Slavnosti předcházelo deset setkání ve školách, kde zájemci z řad seniorů pod vedením svých mladých patronů absolvovali nácvik různých činností u počítače. Sami se mohli rozhodnout pro skupinu začátečníků, pokročilých a jako nadstavbu na některých školách pro nácvik úpravy digitálních fotografií. Podle úvodních slov Aleny Synkové kurzy podporoval a financoval magistrát města, a to již od roku 2004, vždy v jarním a podzimním cyklu. Podle jednoho z organizátorů, učitele Stanislav Kašpara ze ZŠ v Plotištích nad Labem, je výhodou, že žáci, kteří se seniorům v kurzu věnují, jsou hravější a s technikou se uživatelsky spřátelili. Mají proto se svými svěřenci při výcviku velkou trpělivost. Jednotlivé lekce probíhají v přátelském duchu. Účastníci kurzu si mohou vše opakovaně vyzkoušet, a to nejen na počítačích učebny, ale občas si donesou i své vlastní notebooky z domova, což je pro další praxi ideální.

Ředitelka školy Ilona Hojná k tomu dodává: „Hlavní význam této formy školení vidím v přímé spolupráci dětí se staršími spoluobčany. Žáci se učí přímé komunikaci s nimi, schopnosti předávat své zkušenosti druhým, citlivému chování ke starším lidem. Výchovný moment je z mého pohledu na prvním místě. Další výhodou jsou také finance, které škola dostává od magistrátu k zajištění kurzů."

Předání znalostí

Jako jeden z účastníků a na základě rozhovorů s dalšími chci potvrdit, že zvolená forma výuky je příjemná a překvapivě efektivní. Mladí dokážou přenést své znalosti a zkušenosti jednoduchou formou a mají velkou trpělivost neustále opakovat a znovu vysvětlovat taje práce s počítačem. A kdo cítí, že mu k dokonalosti ještě něco chybí, může se na stejnou školu přihlásit do dalšího kurzu při jeho podzimním pokračování. Třeba už ve skupině pokročilých.

Sám jsem před časem jako učitel takové kurzy také vedl a musím potvrdit, že hradecká zkušenost mne oslovila a přesvědčila, že oběma stranám, škole a jejím pracovníkům i žákům a seniorům, přináší mnoho užitečného. A to zdaleka nejen ve znalostech a dovednostech činností u počítače. Přispívá ke sbližování generací a věkově starším účastníkům dává šanci užitečně naplnit svůj čas a být stále aktivní. Navíc umožňuje získanou dovednost uplatnit i v rámci vlastní rodiny a svých přátel.

Děkujeme hradeckému magistrátu, všem organizátorům na školách a zvláště patronům z řad žáků těchto škol za vzácnou příležitost a možnost cítit se stále být lidsky užitečný a technicky, v mezích vlastních možností, stále na výši doby.

Oldřich Suchoradský