Na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové můžete každý všední den ráno, kolem poledne a po obědě slyšet malou nápovědu, která vám v živém vysílání po sedmnácté hodině pomůže uhodnout soutěžní otázku.

Pomůžeme vám i my: Deník zveřejní každý všední den malý „tahák“, který vám může pomoci v hádání.

Osobnost dne


Znáte Pohádku o konvalinkách nebo písničku Jen pro ten dnešní den? Vybavíte si elegána s motýlkem v tmavém obleku, který tvrdí, že „sám chodí rád…“? Narodil se v předminulém století, přesně v roce 1899, ve Dvoře Králové nad Labem, byl zpěvákem, kapelníkem, vydavatelem a občasným hercem - samozřejmě dnes se s ním setkáte jen ve filmech pro pamětníky. Kamarádi ho oslovovali Rudlo a patřil ke generaci Inky Zemánkové, Jiřiny Salačové nebo Arnošta Kafky. Osobnost, jejíž jméno máte dnes v letní soutěži Českého rozhlasu Hradec Králové uhádnout, je spolutvůrcem módní pop music dvacátých až čtyřicátých let minulého století.

Obohatila náš hudební svět o nahrávky dvou tisíc skladeb, zkomponovala hudbu k sedmdesáti filmům a největšího ohlasu získala s taktovkou v ruce před svým orchestrem Melody Makers na domácích i zahraničních pódiích. Už víte, o kom je řeč? (r)