Hradecká klinika slaví šedesátiny

Kongresy společnosti se pořádají každoročně jiným neurochirurgickým pracovištěm. Letošní kongres byl pro hradeckou neurochirurgii obzvláště významným. Kongres pořádala hradecká klinika při příležitosti 60. výročí jejího založení a při příležitosti 100.výročí narození Rudolfa Petra. Profesor Rudolf Petr je zakladatel české neurochirurgie a díky jeho úsilí mohla vzniknout i 1. neurochirurgická klinika v tehdejším Československu právě v Hradci Králové.

Neurochirurgická klinika byla v Hradci Králové byla založena v roce 1952 a Petr byl až do roku 1986 jejím přednostou. V roce 1992 byla nynější budova neurochirurgické kliniky nazvána Pavilon Rudolfa Petra. O svých osobních vzpomínkách na profesora Petra vyprávěl profesor Malec jeho dlouholetý spolupracovník a následující přednosta kliniky.

Překvapení: zdravice kardinála

Zajímavé informace z rodinného i odborného života přinesl David Netuka, vnuk Petra a neurochirurg Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Překvapením pro účastníky byla písemná zdravice kardinála Dominika Duky, pražského arcibiskupa, kterou Netuka na kongres přivezl. Kardinál Duka se za svého mládí v minulém režimu vyučil jako strojní zámečník v hradeckém ZVU a osobně se poznali s Petrem při výrobě nástrojů pro neurochirurgii.

Péče o seniory bezpečnější operace

Kongresy mají každoročně jiné hlavní téma, jako letošní téma zvolili organizátoři neurochirurgickou problematiku péče o seniory a minimálně invazívní operace páteře. Péče o seniory je vzhledem ke stárnutí populaci a pokrokům v medicíně stále aktuálnější téma v celém spektru neurochirurgie ať se již jedná o úrazy, cévní onemocnění (například cévní mozkové příhody) nebo problematku neuroonkologie nádorová onemocnění mozku.

Minimálně invazívní operace páteře umožňují provádět bezpečněji operace s rychlejším návratem nemocných do života jak u operací páteře pro úraz či degenerativní onemocnění tedy onemocnění spojená s opotřebením, stárnutím páteře.

Kongres zahrnoval jak lékařskou, tak sesterskou sekci, kde si zdravotní sestry z celé republiky vyměňovaly zkušenosti s péčí o neurochirurgické pacienty.

Kongres byl mezinárodní účastnili se jej všichni významní neurochirurgové z České republiky, ale i hosté ze zahraničí. Přijelo na 170 hostů.

Zahraniční hosté nejen ze Slovenska

Svoje přednášky prezentovali i kolegové se Slovenska, se kterými máme velmi intenzivní spolupráci. Hradecká neurochirurgie každoročně ošetřuje pacienty odesílané ze Slovenska. Jejich přednášky jsou českým posluchačům stále dobře srozumitelné. Ostatní zahraniční hosté přednášeli samozřejmě v angličtině. Profesor Perrin z francouzského Lyonu přednášel o stabilizačních operacích páteře, je autorem některých systémů, které se dosud při operacích používají. Profesor Valéry z Paříže hovořil o léčbě pacientů s mozkovými nádory.

Londýnští neurochirurgové Bassi a Barazzi o složitých operačních přístupech do oblasti mozkových komor a baze lební a Narenthiran o informačních technologiích a využití Internetu ve vzdělávání neurochirurgů.

Kongres byl pro všechny zúčastněné přínosným po odborné stránce, a v krásném prostředí a ve slunečném podzimu ve Špindlerově Mlýně bylo navázáno mnoho přátelství a domluveno mnoho společných projektů do budoucna.

Karel Zadrobílek, Neurochirurgická klinika FN Hradec Králové