Návštěvníci si mohli prohlédnout galerii fotografií ze života obce jak z let dávno minulých, tak i ze současnosti. K nahlédnutí byla poskytnuta pečlivě vedená kronika obce a pro zpestření zde kolovalo několik školních památníčků a vysvědčení.

Rodáci se sešli opravdu v hojném počtu, mnozí v Lukové dávno nežijí a kvůli této akci vážili do své rodné vísky dlouhou cestu. A tak jsme mohli pozorovat mnohdy dojemná setkání a přivítání, lidé si měli stále o čem povídat a došlo i na nostalgické vzpomínání.

Vládla zde úžasná atmosféra, ze které bylo cítit, že rodáci i jejich potomci mají ke své vesnici pevné pouto. Samozřejmě že k rodákům se přidali i všichni ostatní přátelé Lukové, jak ostatně znělo motto akce: „Sraz rodáků Lukové a přátel Lukové".

Program byl bohatý, takže kromě oficiálního zahájení,  kde zazněl proslov  a mohli jsme se podívat na slavnostní nástup za taktů české besedy,  následovala různá vystoupení.  Předvedly se nejmenší děti svými „Tanečky s Míšou", vystoupily děti ze ZŠ Nepolisy – „Holky z naší školky" a „Barevný holky",  představil se pěvecký sbor Sedmifousek, v rytmu moderní hudby zatančila děvčata ze skupiny Drsňačky, úžasné taneční vystoupení pro pobavení hlavně dospělých diváků předvedly ženy ze skupiny DUP POT Klamoš, pokračovaly mažoretky  „Super baby z Nepolis", zábavné taneční vystoupení měly Lukovačky a spol., starší ženy z Lukové to rozjely na country hudbu a na závěr zazněla lukovská hymna.

Celou akci provázela již tradičně Měchovka, která hrála k tanci i poslechu až do pozdních večerních hodin. Občerstvení bylo zajištěno a tak nic nechybělo k pohodě a dobré náladě. Jen to počasí bylo poněkud marnivé, ale jak je vidět, občany Lukové žádná ta přeháňka nevyvede jen tak z míry.

Eva Haltufová