Jeho patronem je Medard z Noyonu, světec uctívaný v celé Evropě. Narodil se někdy v letech 470 až 473 v Salency (kraj Pikardie ve Francii) v bohaté rodině. Vybral si duchovní dráhu a přijal kněžské svěcení. Stal se biskupem a svůj úřad vykonával trpělivě a rozvážně. Pověst o jeho svatosti, řečnickém talentu a hlavně obrovské lásce k chudým se brzy rozšířila po celé severní Francii. Zemřel 8. června roku 560.

Svatý Medard bývá zobrazován s úsměvem na rtech, a i proto je považován za patrona proti bolestem zubů. Vedle toho je ještě ochráncem sedláků, pastýřů, vinařů, sládků a meteorologie. Lidé se k němu modlili za suché počasí při senoseči, za úrodu polí a vinic.
Pomáhá rovněž proti horečce a choromyslnosti. K datu 8. června se váže množství pranostik, neboť mokrého Medarda a přívalů deště se obávali lidé z mnoha důvodů: bude se těžko kosit tráva a sušit seno, plodiny postihne hniloba a poničí je škůdci. Zkrátka kvalita úrody bude špatná. Nebezpečné přívalové deště navíc způsobovaly nečekané povodně.