Opusť s radostí svůj skvělý nápad ve prospěch cizího nápadu a společně z něj vytvořte geniální improvizaci. Toto je motto české improvizační ligy. Improliga je občanské sdružení spojující české týmy a hráče, kteří se věnují divadelní improvizaci ve formě improvizačních zápasů.  Často se improvizace odehrávají na témata navržená diváky, čímž je hlediště zapojeno mnohem silněji do hry samotné a zároveň to potvrzuje skutečnou nepřipravenost scény.

Nedávno se Nikola Bartošová zúčastnila víkendového improvizačního workshopu v Hradci Králové. Organizovala ho umělecká agentura Ambrozia. Měla možnost vyzkoušet si jednu formu divadelní improvizace odvozenou od zápasu, a to Improshow.

V Emobusu
 byla legrace

Zde však již nesoutěží dva týmy proti sobě. Moderátor pouze vybírá kategorie a skupina improvizátorů následně hraje na téma od diváků.

Kurz začínal v sobotu ráno. Nikdo neotálel a hned se všichni pustili do práce. Na začátek si lektorka Jana Machalíková připravila některá herecká cvičení na rozmluvení a rozhýbání. Po celé dopoledne a odpoledne se zkoušely různé kategorie Improshow. Například velmi oblíbený byl emoční bus, kterému se velmi často říká Emobus. To spočívalo v tom, že do autobusu s řidičem každou zastávku nastoupí cestující s nějakou výraznou emocí (smutek, radost, zuřivost apod.) a ovlivní svou emocí zbytek autobusu i s řidičem a následně vznikají takové situace, které člověka nenechají chladnými. Nikola Bartošová se tak jako při této disciplíně jsem už hodně dlouho nezasmála. Večer byla volná zábava spojená s opékáním. Druhý den se zkoušela další nová cvičení. Celý tento workshop vyvrcholil závěrečným veřejným improvizačním představením v neděli večer. Žádná příprava nebyla potřeba, díky Janě Machalíkové to byly úžasné výkony.

Jana Machalíková patří v současnosti mezi špičku improvizace v ČR. Je spoluzakladatelkou české improvizační ligy (Improliga). Učí v Praze na DAMU na katedře výchovné dramatiky, kterou předtím i absolvovala.

Ve volné chvíli na workshopu se Nikola Bartošová zeptala paní Jany Machalíkové na pár otázek.

Jste spoluzakladatelka Improligy, kdy vznikla?
Improliga existuje už  deset let a letos byla velká oslava vzniku v Brně.

Kde všude vyučujete improvizaci?
Učím divadelní sporty a projektové věci na katedře výchovné dramatiky. Už to budou dva roky. Ze studentů se tam postupně stávají na základě zkušeností, které stihnou nabrat, vedoucí týmu. Tyto předměty jsem převzala po Hance Kasíkové, u které jsem napsala diplomovou práci o středoškolské improvizaci.

Čím jste chtěla být jako malá?
Chtěla jsem být učitelkou. Měla jsem dva velké talenty:  výtvarný a dramatický. Na uměleckou průmyslovku a pedagogickou fakultu jsem se nedostala. Bylo ale jasné, že se vydám pedagogicko-dramatickou cestou.  Nakonec jsem studovala dálkově katedru výchovné dramatiky. V roce 2004 jsem školu dostudovala.

Hrajete i sama v divadle? Kde vás můžeme vidět?
Momentálně jsem na volné noze, ale divadlo hraju.  Můžete mě vidět improvizovat ve skupině Improvize, ve které jsem členkou, dále účinkuju v souboru s názvem Spolu pospolu, to je divadlo především pro děti, a v souboru Depresivní děti touží po penězích. Dělám divadelní projekty v Národní galerii a hraju na improvizačních zápasech. Mimo jiné jsem také recitátorka.

Pravidla Improligy

Zápas je podoba divadelní improvizace. Prakticky to vypadá jako hokejový zápas. Herci (hráči) jsou po čtyřech rozděleni do dvou soupeřících týmů. Pravidlem bývá zastoupení obou pohlaví, věk není rozhodující. Zápas řídí postava rozhodčího a jeho dva pomocníci. Rozhodčí losuje témata od diváků, začíná a ukončuje jednotlivé improvizace a píská hráčům fauly, kterých se během improvizace dopustí.  Publikum dotváří improvizaci nejen svými tématy, ale i navozuje atmosféru sportovního utkání. Fandí jednomu či druhému týmu. V této formě jsou improvizace dlouhé od jedné do pěti minut. Pro každou improvizaci rozhodčí vybírá kategorii. Jsou to pravidla, v rámci kterých se hráči musí držet. Po každé dílčí scénce publikum hlasuje pomocí dvou barevných kartiček, kdy jedna barva odpovídá jednomu z týmů, který z nich byl lepší, více zapojil do improvizace nebo jen lépe pobavil.

Chcete dělat divadelní improvizaci? Tak založte na škole tým studentů a trénujte společně a účastněte se různých improvizačních zápasů mezi středními školami. Na internetu najdeš spoustu přehlídek. Tak neotálejte a dejte se do práce. Pokud chcete zkusit nějaký workshop, sledujte stránky Ambrozie, www.ambroziada.cz.