Proti racionálně sestavené dietě nebo očistné kúře samozřejmě nelze nic namítat. „Správná jarní změna jídelníčku znamená, že člověk sníží celkový příjem energie, omezí nadměrnou konzumaci bílkovin, omezí ve stravě tuky, především živočišné, a stejně tak jednoduché cukry,“ vypočítává doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D. z II. interní kliniky pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Podle něho je také zapotřebí zvýšit ve stravě podíl vlákniny, zejména v podobě ovoce a zeleniny, a potravin s nízkým glykemickým indexem. „Taková dieta určitě průjem nezpůsobí, a pokud ovlivní střevní pasáž, tak jedině k lepšímu – od zácpy směrem k normální stolici,“ dodává Kohout.

Zní to neuvěřitelně, ale stále se najdou lidé zastávající názor, že průjem organismu prospívá, protože ho pročistí nebo zbaví přebytečných kilogramů. Důkazem takového mylného přístupu je například mezi veřejností šířená očistná jablečná dieta, která kromě jiného nabádá konzumovat tři dny pouze jablka a poslední den vypít večer půl šálku olivového oleje. Autor této diety Edgar Cayce dokonce zmiňuje, že se nemáme lekat mírného průjmu,“ říká nutriční terapeutka Věra Králová. Kromě toho, že požití většího množství olivového oleje může vyvolat žlučníkový záchvat, hrozí lidem dodržujícím takovou dietu i mnohem závažnější obtíže než tzv. mírný průjem.

Značně zatížit organismus mohou všechny diety a očistné kúry, které využívají projímadla a projímavé čaje. Průjem však leckdy může způsobit i radikální změna skladby jídelníčku a dokonce i léčba na jaře stále velice častých a obvyklých infekčních onemocnění dýchacího ústrojí. Viníkem nadměrného vyprazdňování v tomto posledním případě není onemocnění samo, ale užívání například antibiotik, která kromě škodlivých bakterií likvidují i zdraví prospěšné střevní bakterie. Výsledkem narušení této mikrobiální rovnováhy v zažívacím traktu pak může být průjem. (vab)