Pomalu přichází jaro, a tak se opět chystáme do světa. Po úspěšné podzimní Americe a překrásných vánočních koncertech v Německu jsme absolvovali týden jarních prázdnin ve slunné a teplé Francii.

Tento krásný týden byl nabitý zážitky jak historickými a poznávacími, tak i lidskými, což bylo například seznámení s rodinami. Zkrátka jsme ze všech stran poznávali francouzskou kulturu i historii.

Napoleonovy bitvy či Belgie na dlani

Jako když jsme vyrazili do Waterloo. Před samotným obtížným výstupem na kopec vytvořený z bojiště a představující památník, na kterém stojí osmadvacetitunová socha lva, jsme zhlédli dva filmy popisující průběh Napoleonovy poslední bitvy.

Dále jsme měli možnost navštívit slavné Atomium v Bruselu. Skládá se celkem z devíti koulí, z nichž je možné pozorovat skoro celou Belgii. Také jsme si nemohli nechat ujít slavné symboly této země – čůrající holčičku a chlapečka poblíž úžasného náměstí Grande Place s majestátní radnicí, odkud máme nové fotky do sborové galerie.

Publikum? Vestoje volalo „Bravo!"

Jedním z dalších zážitků pro nás bylo překvapení v podobě návštěvy muzea slavného představitele francouzského fauvismu a kubismu Henriho Matisse.

Kromě jiného nás samozřejmě čekala i práce – a ne nijak lehká. Pečlivá příprava na každý ze sedmi koncertů byla samozřejmostí a v každé další volné chvilce jsme cvičili Krále Lávru, který je pro nás velkou výzvou. Vyčistit akordy, zopakovat slova, upravit výraz při jednotlivých skladbách a hurá na to.

Že tam bylo pár chybiček? Bylo. Ale kdo je nedělá? Snažili jsme se je hned odstranit. Říkejme si, co chceme, ale na francouzské publikum nikdo nemá. Pocit, když lidé stojí, tleskají a volají „Bravo!", je pro každou z nás nezapomenutelný.

Kvůli dětem se vraceli na pódium

Jedním z nejtěžších a zároveň nejkrásnějších vystoupení byl dopolední výchovný koncert pro děti ve věku od šesti do dvanácti let. Naše očekávání byla různá. Nikdo z nás však netušil, že si nás takto mladé publikum vytleská zpátky na pódium.

A tak po dlouhých čtyřech tisících kilometrů skončil náš jarní zájezd. Pro naše maturanty sice poslední, ale nás ostatní čeká takovýchto cest jistě hodně.

Hned v létě se vydáme do Francie znovu, tentokrát na ještě více dní.

Do té doby však máme na programu spoustu dalších koncertů v naší rodné zemi. Například premiéru miniopery Král Lávra od Jana Jiráska (12. června v Praze). Těšíme se na vás! Vaše Jitro!

Šárka Válková