Mít tak kouzelný prsten princezny Arabely, zatočit s ním a mít přání, aby se všechen nepořádek vrátil ke svému „majiteli" a hezky se mu vysypal například v obývacím pokoji. To by se asi hodně lidí divilo.

Několikrát jsme si říkali, proč to „někdo" neuklidí? Letos tomu bylo jinak. Řekli jsme si, že příkopy vyčistíme sami. Ale znáte to. Řeči se vedou, voda teče a příkopy se plní odpadem. Až přišel impuls v celorepublikové akci Ukliďme Česko. To už jsme nemohli nechat jen tak.

Ukliďme Česko - obyvatelé Librantic v akci.V sobotu 18. dubna se sešlo 33 ochotných lidí ve věku 4 až 74 let. Rozdělili jsme se na několik skupin a vyčistili jsme příkopy od Librantic do Černilova a od Librantic k Divci, k zahrádkářské kolonii. Také směrem na Libníkovice, k Třebechovicím a na Výravu na hranici katastru. Sebrali jsme 57 pytlů plastů a asi 20 pytlů různého odpadu.

Je uklizeno! Ale na jak dlouho? Kéž by se při pohledu na čisté příkopy zastyděli ti, kteří jsou schopni odhodit do přírody pneumatiku, tašku s plenkami nebo s psími exkrementy, uhynulé psí mazlíčky v pytlích, zadní sklo z auta, malé hasicí přístroje, o plastových a skleněných lahvích ani nemluvě.

Jako správný idealista, doufám, že příští rok nebude takový úklid potřeba. Všem se budou líbit uklizené příkopy a neodváží se do nich něco odhodit.

Velké díky všem, kteří byli ochotni obětovat část soboty dobré věci.

Milada Bortlíková