Čtyři roky fungující parta totiž křtila své první CD. Stalo se tak v sále taneční školy T-Bass v hradecké Gagrinově ulici koncem října.

„Mají to v názvu a ono je to skutečně tak, potkala jsem stále se usmívající orchestr,“ užívala si svou roli kmotry CD operní pěvkyně Andrea Kalivodová, jejíž vystoupení samozřejmě nemohlo chybět. Druhým kmotrem byl senátor Jaroslav Malý, kterému střezinský orchestr učaroval. „Je to můj úplně první křest v životě,“ komentoval. Senátor už se s dětmi zná, na jeho pozvání koncertovaly v Praze ve Valdštejnské zahradě.

Křest „cédéčka“ byl večerem plným emocí, a to doslova. Šlo o koncert, takže na prvním místě musí být jmenovaná hudba. Děti zvládly skladby perfektně, odměnou jim byl bouřlivý aplaus a fakt, že posluchači při něm i vstali ze svých židlí. Z orchestru je zkrátka cítit obrovská energie a chuť hrát. Je to velká zásluha učitelů, které děti vedou, a hlavně jeho šéfa Mikuláše Ježka. Z toho si děti udělaly trochu legraci, když nezačaly hrát, jak měly a sál ztichl. Pak však přišla dojemná chvíle, děti svému učiteli zarecitovaly básničku a předaly album s fotografiemi ze společných akcí, koncertů a soustředění.

CD obsahuje filmovou hudbu Rachel Portman, která bohužel na křest nepřijela, ale poslala dětem krásný vzkaz. „CD mi udělalo velkou radost, líbí se mi, jak mou hudbu interpretujete,“ psala v e-mailu.

Sečteno a podtrženo, akce se povedla na jedničku. Když někdo dělá něco s chutí, humorem a vášní, je to prostě vidět. Lepší start do života si CD Smiling String Orchestra nemohlo vysnít.

Jitka Hodasová