Galerie CHOV je nový výstavní prostor v obci Barchov seznamující zdejší obyvatele se současným uměním. Každé dva měsíce představí nového umělce, který aktivně ovlivňuje dnešní vývoj českého kulturního prostředí. Jako první se představil etablovaný český umělec Jiří Kovanda. Kurátorkou výstavy se stala Kristýna Pozlerová, rodačka z Barchova, která vernisáž zahajovala. „Spolu se mnou vernisáž zahajoval i Jiří Kovanda a také ředitel Galerie moderního umění v Hradci Králové František Zachoval, který mi vyslovil podporu a další spolupráci. Jiřího Kovandu jsem oslovila z důvodu, že jsem v jeho ateliéru minulý rok diplomovala na Fakultě umění a designu v Ústí nad Labem. Jsem původem z Barchova, moje rodina tam stále žije, a proto jsem chtěla propojit svět umění a místo, odkud pocházím,“ vysvětlila Kristýna Pozlerová.

Docent Jiří Kovanda je v současnosti jeden z nejvíce vystavovaných a oceňovaných českých umělců. Od roku 1995 pedagogicky působí na pražské Akademii výtvarného umění a taktéž na Fakultě umění a designu v Ústí nad Labem. Na uměleckou scénu vstoupil počátkem 70. let, kdy svými jemnými výstupy ve veřejném prostoru reagoval na tehdejší tíživou politickou situaci. Následně se počal zabývat malbou a drobnými, intimními instalacemi s tématikou všedního dne.

Jeho díla vyzývají k otevřenosti a přijetí jemných překvapení, která diváka ponechávají v nejistotě, někde na hranici náhody a pečlivé připravenosti. U tohoto konceptuálního umělce, tak jako u ostatních, předchází obsah svoji formu. Poselství a emoce jsou důležitější než precizní řemeslné zpracování. Jeho dílo demonstruje převratnou myšlenku umění 20.století, tedy že každý element našeho každodenního života se může stát uměleckým dílem.

„Autorovo dílo je vystavováno ve významných institucích po celém světě. Mezi ty nejvýznamnější patří například galerie Tate v Londýně (2007), kam byl pozván jako první český umělec. Vystavoval v mnoha newyorských galeriích a v roce 2012 byl pozván na Bienále v Sao Paulu. O 4 roky později představil své dílo v celém patře Národní Galerie v Praze a taktéž v Moravské galerii v Brně, kde se odehrála jeho První velká retrospektiva. Nejblíže k Barchovu můžeme jeho dílo vidět v Galerii moderního umění Hradce Králové a nyní zde u nás, v galerii CHOV,“ dodala Kristýna Pozlerová.

Divadelní spolek Obědovice.
Obědovické divadlo přilákalo na premiéru 800 diváků