Vybrali peníze, aby přispěli na krmení

Naplánovali jsme výlet do zooparku Stěžery. Čekala nás jen kratičká jízda autobusem, což naši nejmenší vítali s nadšením. V zooparku jsme mohli strávit celé dopoledne. Počasí nám přálo, sluníčko svítilo, měli jsme velmi milou a starostlivou průvodkyni, která nám vyprávěla o zvířátkách různé zajímavosti a ochotně nám při prohlídce asistovala. Děti směly zvířata krmit, v rámci přiblížení k plotu i hladit. Všichni jsme pro jistotu dávali pozor na prstíky, ale zvířátka jsou velmi milá, přátelská a krotká, žádný dotyk jejich zuby neproběhl. Naopak si s velkou chutí dopřávala mrkev, jablka a chléb, který jsme jim dovezli. V ohradách jsme se setkali s lamami, poníky, oslíky, kozičkami, ovečkami, pštrosy a daňky.

Ve druhé části prohlídky, která obnášela vstup do osobního zázemí majitelů, před čímž doslova smekáme, jsme zblízka viděli mnoho nádherně zbarvených papoušků, rysa, dva nezbedné nosály a roztomilou opičku, která stále toužila po listech pampelišky, a proto jí je děti ochotně nosily. Nechybělo ani zázemí pro nejmenší – trampolína a koutek s houpačkami a klouzačkou.

Dominanta v chovu? Samice velblouda

Na závěr jsme majitelům odevzdali vybrané peníze, které budou sloužit jako příspěvek na krmení pro zvířátka (a že něco spořádají) a rychle jsme nastoupili do autobusu, protože před branou již čekali další malí návštěvníci z mateřské školy. Na nás již ve stacionáři netrpělivě čekaly kuchařky s obědem.

Zoopark Stěžery je obecně prospěšnou společností, která je založená k chovu exotických zvířat. Přispívá k podpoře a k zachování živočišných druhů. Chovem zvířat se zde zabývají více než 25 let. Jedná se o malý rodinný zoopark rozkládající se na ploše 2 hektarů, který je situován tři kilometry od Hradce Králové. Ve zdejším chovu uvidíte papoušky z Jižní Ameriky, ale i z australského kontinentu. Ze savců pak například mývaly severní, nosály červené, rysa kanadského, minishetlandského pony, osly domácí, kozy girgentánské, lamy alpaky a mnoho dalších. Dominantou je desetiletá samice velblouda dvouhrbého.

Velice děkujeme za milé chvíle strávené v zooparku, za vřelé a rychle naplánované přijetí, za respektování specifických potřeb naší skupiny a celkově za to, že jste. Po dvouleté odmlce, kdy jsme zde byli naposledy, vidíme další obrovský kus práce – jak stále budujete a zlepšujete. Držíme palce a jistě se budeme do zooparku rádi vracet.

Kateřina Šimáčková