Dříve než se vydáme na rozhlednu Borůvka a další zajímavosti na dnešní trase, zastavíme se ve Skutči.

Zdejší Muzeum obuvi a kamene nás provede historií obuvnictví a připomene slavnou éru botasek, které se vyráběly a dodnes vyrábějí v Botaně Skuteč.

Ve Skutči šili například i sourozenci Romanovi, J. Raška, D. Kožíšek a mnozí další významní sportovci.

Další expozice nabízí ukázky dobývání a zpracování kamene na Skutečsku a svoji pracovnu zde má i žák A. Dvořáka, hudební skladatel Vítězslav Novák.

Navštívit můžeme i současnou výstavu Chladné zbraně, která potrvá do konce prázdnin. Nedaleko náměstí je v rodném domě výstavní síň nejvýznamnějšího hudebního skladatele před smetanovské doby  J. V. Tomáška.

Ze Skutče se vydáme po silnici na Předhradí, kde odbočíme na hrad Rychmburk. Jeden z mála trvale obydlených hradů ze čtrnáctého století, jehož posledními majiteli byli příslušníci rodu Thurn – Taxis, se tyčí na kopci nad údolím říčky Krounky. V současné době je zde domov pro seniory. Přesto je v období od června do srpna přístupný.

Nad obcí Hluboká, kam máme namířeno, se na návrší zvaném Na Borůvčí zvedá do výšky osmnácti metrů dřevěná rozhledna Borůvka, ze které se nám otevírá pohled na Toulovcovy Maštale, Železné hory, Orlické hory a Pardubicko.

Na Borůvce docela fouká, a tak radši popojedeme. Z Hluboké se po místním značení dostaneme přes Chlum na Podchlum a příjemnou lesní cestou údolím Novohradky přijedeme na chatu Polánku, kde se můžeme občerstvit. Na zámek Nové Hrady nám zbývají dva kilometry. Rozsáhlý rokokový zámecký areál byl vybudován na místě původního gotického hradu ve stylu francouzských letních sídel držitelem novohradského panství hrabětem J. A. Harbuval de Chamaré.

Díky jedinečnému architektonickému řešení a umístění v rozsáhlém komplexu udržovaných zahrad se Novým Hradům přezdívá Malý Schönbrunn nebo České Versailles. Kromě zámku zde můžeme navštívit i První české muzeum cyklistiky a projít si zámecké bludiště.

Od zámku jedeme po silnici směrem na Litomyšl. Mezi obcemi Makov a Újezdec se zastavíme u památníku Českých bratří na Růžovém paloučku a přes Morašice dojedeme do obce Tržek.

Za ní se rozprostírá přírodní rezervace Nedošínský háj, přes který projedeme do Litomyšle. V Litomyšli je mnoho pamětihodností a prohlídka města by vydala na celý den. A tak se alespoň podíváme na Smetanovo náměstí a navštívíme areál renesančního zámku, který je zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Navržená trasa:
Skuteč – Rychmburk – rozhledna Borůvka – Hluboká – Podchlum – Polánka – Nové Hrady – Chotovice – Újezdec – Morašice – Tržek – Litomyšl – Trasa je dlouhá čtyřicet kilometrů.

Eva Dufková, Dana Langrová