Co je nám platné, když cvičíme čtyřikrát týdně hodinu a půl ve fitness centru, když se pak doma o to více najíme. Platí zde jednoduché pravidlo: výdej musí být větší než příjem.

Důležitá je skladba jídelníčku. Sestávat by se měl z následujícího poměru tří živin. Sacharidy by měly představovat 55 až 60 procent, bílkoviny deset až dvacet procent a tuky 25 až 30 procent z celkové přijaté energie.

Sestavení individuálního jídelníčku je poměrně složitá záležitost, se kterou je dobré se obrátit na odborníka. Specialisté z Fit4Fun Flošna vám jídelníček na míru rádi připraví, nebo poradí v otázkách zdravé výživy.

Zde jsou obecné zásady pro sestavení správného a vyváženého jídelníčku. Den začněte snídaní, která by měla být kombinací bílkovin a sacharidů. Posnídat můžete například plátek žitného chleba a dvě stě gramů bílého jogurtu s tříprocentním obsahem tuku, nebo sto gramů kuřecí šunky. Mezi jídla je vhodné zařadit svačiny. Dopoledne to může být ovoce, odpoledne spíše potravina složená z bílkovin, třeba nízkotučný kefír, cottage sýr či kuřecí šunka.

Oběd by měl zastupovat všechny tři živiny. Připravit si můžete maso s přílohou v podobě brambor, rýže, nebo celozrnných těstovin, které je nejlepší doplnit čerstvou zeleninou. Čím blíže je čas večeře k době spánku, tím méně by měla obsahovat sacharidů. Postačí nám zeleninový salát s mozzarelou či jogurtem, do kterého si můžeme přidat tuňáka ve vlastní šťávě nebo kuřecí maso.

Je dobré si alespoň orientačně spočítat energetickou hodnotu jídla za celý den. Nikdy bychom neměli přijmout méně než šest tisíc kilojoulů za den. Hubnuli bychom sice rychleji, ovšem o to více by se nám zpomaloval metabolismus. Pokud bychom se později vrátili k původní stravě, dostavil by se známý jojo efekt. Je nutné dbát na dostatečný příjem tekutin, nejlépe čisté neperlivé vody, a to minimálně litru a půl za den.

A rada na závěr? Snažte se hubnout spíše na centimetry než na kilogramy, tělo se vám odvděčí lepším zdravotním stavem.

Šárka Šramarová, certifikovaný poradce pro výživu a fitness trenér