Naprosto strhující provedení Smetanovy symfonické básně Šárka s dirigentem Ladislavem Cíglerem a Dvořákovy 8. Symfonie, kterou dirigoval šéfdirigent Jiří Bělohlávek, přimělo zcela zaplněný sál pražského Rudolfina k mnohaminutovému potlesku vestoje. Koncert, který moderoval muzikolog Petr Kadlec, živě přenášela stanice Vltava.

Koncertu předcházelo pětidenní soustředění, na kterém žáci ZUŠ nacvičovali program pod vedením dirigenta Cíglera i filharmoniků. Zbyl i čas na Open Air koncert České filharmonie na Pražském hradě, ale i na velmi zajímavou exkurzi do letního sídla A. Dvořáka ve Vysoké u Příbrami, kde žáky osobně provedl skladatelův vnuk.

Zářivé oči mladých umělců po koncertě byly známkou toho, že měli možnost být součástí nezapomenutelného zážitku. V jejich mladém věku (13 – 19 let) zahráli na vynikající úrovni dvě světová díla českých skladatelů. Pochvalná řeč Jiřího Bělohlávka po koncertě jen umocnila unikátní atmosféru a byla jasným znamením toho, že žáci a jejich pedagogové dokázali téměř nemožné.

Je to vzkaz nejen mladým hudebníkům, kteří se věnují svému nástroji, že mají možnost dotknout se nejvyšších uměleckých met. Ale také vzkaz všem, že základní umělecké školství má své neoddiskutovatelné místo v naší společnosti.

učitelé ZUŠ Střezina