Nynější rozsudek je považován za významné vítězství zpěvačky, která o zrušení opatrovnictví žádala už delší dobu. Letos v červenci před soudem správcovství označila za kruté. Mathew Rosengart, právník, kterého si Spearsová najala v červenci, jejího otce obvinil, že po své dceři chce výměnou za to, že se správcovství vzdá, dva miliony dolarů (asi 44 milionů korun).

Spears byl dříve nejhlasitějším zastáncem tohoto opatrovnictví, v posledních týdnech však podle AP svůj postoj překvapivě obrátil a požádal soud, aby ho zrušil.

Vztahy mezi zpěvačkou a jejím otcem jsou napjaté. Spearsová ho obvinila, že ji nutil vystupovat proti její vůli, brát léky nebo jí nedovolil vdát se za přítele a mít s ním dítě.

Zpěvačka Britney Spearsová
Posun v kauze Britney Spearsové: Zpěvaččin otec se vzdal správy jejího majetku

Spearsová a její advokát se soud snažili přesvědčit o tom, že odvolání Jamese Spearse z funkce opatrovníka je nutný první krok k "ukončení kafkovské noční můry, do níž byla uvržena".

James Spears se opatrovníkem své dcery stal v roce 2008 poté, co se kvůli problémům s psychickým zdravím i v osobním životě zhroutila. Od roku 2019 ale Spears nesl už jen odpovědnost za finanční záležitosti nyní 39leté zpěvačky, o její osobní život se stará odbornice určená soudem. Nově se správcem jejího majetku stal účetní John Zabel, kterého do této funkce Spearsová sama jmenovala.

Už několik hodin před dnešním soudním stáním policie rušnou ulici před budovou soudu uzavřela, aby se tam mohla konat demonstrace na podporu zpěvačky. Přišlo na ni asi sto lidí, kteří se dožadovali toho, aby zpěvaččin otec přestal být jejím opatrovníkem. Zpívali také hity Spearsové, jako Toxic a Baby One More Time. Britská BBC uvedla, že také v centru Londýna se ve středu sešli lidé podporující kampaň FreeBritney (Osvoboďte Britney).