Tanakaová byla coby nejstarší obyvatel planety zanesena do Guinnessovy knihy rekordů v březnu 2019, když jí bylo 116 let. Dnešní narozeniny oslavila spolu s ostatními klienty domova pro seniory, byla v dobré náladě a tleskala.

Francouzský módní návrhář Pierre Cardin
Zemřel módní návrhář Pierre Cardin. Bylo mu 98 let

Agentura Kjódó uvádí, že Tanakaová tráví většinu času cvičením, počítáním a hraním deskové hry Othello. Podle svých ošetřovatelů má stále chuť k jídlu a její oblíbenou pochoutkou je čokoláda, také ale ráda pije coca-colu. Jejím receptem na dlouhověkost je jíst vynikající jídlo a studovat. Tanakaová tvrdí, že chce žít do 120 let.

"Kvůli pandemii způsobené koronavirem je to složité, ale Kane se vede dobře," řekl její 61letý vnuk Ejdži. "Mám radost, že si každý den užívá," dodal.

Dlouhověcí Japonci 

Japonci jsou známi dlouhověkostí a dominují seznamu nejstarších lidí světa. I když i mezi Japonci přibývá vlivem změn jídelníčku obézních lidí, stále je jich s nadváhou spíše méně. V japonské kuchyni převládají ryby, rýže, zelenina a další nízkotučné potraviny. V zemi se pěstuje úcta ke stáří, lidé si zachovávají aktivitu a cítí se být užiteční, i když překročí osmdesátku. Stárnutí japonské populace ale společně s klesající porodností zvyšuje obavy z nedostatku pracovních sil.

Ladislav Mrkvička s cenou
Zemřel herec Ladislav Mrkvička. Bylo mu 81 let

Tanakaová je sice v současnosti nejstarším člověkem světa, ale má-li se stát vůbec nejstarší kdy žijící osobou, musí překonat Francouzku Jeanne Calmentovou. Ta se dožila 122 let, zemřela začátkem srpna 1997.