Venkovní výstava vyzdobila Eliščino nábřeží
KDY: do 19. dubna
KDE: Hradec Králové 
ZA KOLIK: zdarma

Už popáté pořádá hradecká Filharmonie Hradecký memoriál. Jeho první letošní akcí je výstava s názvem „Nemějte strach! Katolická církev a cesta střední Evropy ke svobodě“, připomínající osobnost arcibiskupa Karla Otčenáška i 30. výročí vzniku Visegrádské skupiny. V tom je právě symbolické propojení s osobností Karla Otčenáška. Narodil se ve stejném roce jako první papež ze země střední Evropy Jan Pavel II., se kterým ho navíc pojilo osobní přátelství. Výstavu připravil Polský institut v Praze a jeho partneři. Vznikla při příležitosti 30. výročí vzniku Visegrádské skupiny v únoru 2021. Expozici je možné si prohlédnout na prostranství před hlavním vchodem do budovy Filharmonie Hradec Králové na Eliščině nábřeží. „Věříme, že tato výstava přinese poučení a povzbuzení. Konečně sousloví „Nemějme strach“ je přenositelné do každé doby a aktuální situace,“ zve k prohlídce organizátor Hradeckého memoriálu Luboš Janhuba.

V dubnu se měl uskutečnit slavnostní koncert k 10. výročí úmrtí biskupa Mons. Karla Otčenáška, ale vzhledem k současným opatřením se přesouvá na září.

Divadlo Drak zve na nový playlist písní
KDY: kdykoliv
KDE: www.draktheatre.cz
ZA KOLIK:

Chcete si zavzpomínat na ikonická představení Draku? Poslechněte si písničky ze starých i novějších inscenací na YouTube kanálu Divadla Drak, kde je pro vás připraven zbrusu nový playlist písní z divadelních her Zlatovláska, Žabák hrdina, Alenka zamilovaná, Faust, Bílý tesák nebo Šípková Růženka.

Pozvěte zvíře na oběd
KDY: kdykoliv
KDE: www.zoostezery.cz/e-shop
ZA KOLIK: 200 až 1.500 korun

Pokud byste rádi v této složité době zvířata podpořili, můžete je skrze e-shop pozvat na oběd.

V Chlumci se vydejte po stopách Vesmírného putování
KDY: do 3. května
KDE: Chlumec nad Cidlinou
ZA KOLIK: zdarma

Až do 3. května můžete v Chlumci zdolat naučnou stezku Vesmírné putování. Trasa je dlouhá přibližně 8,5 km, začátek naleznete u místního Občanského centra (skautské klubovnya DDM). Stezka obsahuje celkem 9 zastavení a v závěru výletníky potěší zasloužený poklad. Otázky se nacházejí ve dvou obtížnostech, pro mladší a starší účastníky. Vesmírné putování je doporučeno pro děti od první třídy výš. Akci připravil Skaut Chlumec nad Cidlinou a Město Chlumec nad Cidlinou.

Soutěž „Vím proč“ ukazuje dětem, že s fyzikou je zábava. Vyhrát můžete 200 tisíc
KDY: do 31. května
KDE: www.vimproc.cz
ZA KOLIK: zdarma

Soutěž „Vím proč“ zve žáky základních a středních škol na objevování krásy a tajemství fyziky zábavnou interaktivní formou. Letošní ročník je věnovaný obnovitelným zdrojům, pokusy na toto téma tedy mají šanci vyhrát hned dvakrát. Ti, kdo se rozhodnou natočit pokus s jejich využitím, tak automaticky soutěží také o 26800mAh powerbanku Viking se solárním panelem. „Vezmi mobil, natoč zajímavý pokus z fyziky a vyhraj 200 tisíc pro svoji školu,“ lákají děti na soutěž organizátoři. Krátká videa s natočenými pokusy mohou jednotlivci či týmy vkládat na webový portál www.vimproc.cz až do 31. května. Odborná porota všechna videa vyhodnotí a vyhlášení vítězů se uskuteční v červnu. Stejně jako v minulých letech čeká autory dvou nejpovedenějších videí šek od Nadace ČEZ na 200 tisíc korun pro jejich školu. První tři týmy z každé kategorie (základní a střední škola) navíc získají poukázky na on-line nákupy v hodnotě deseti, pěti a tří tisíc korun pro každého člena natáčecího štábu.