Adventní neděle v podání Františka Kinského a Matyáše Nováka 
KDY: Každou adventní neděli
KDE: www.zamekkostelecno.cz
ZA KOLIK: Zdarma

František Kinský a Matyáš Novák se poprvé představí ve společném pořadu s názvem Adventní neděle v Novém zámku. Z rodového sídla kostelecké větve Kinských vás provedou komponovaným pořadem s vyprávěním o adventu, Vánocích a zvycích nejen u nás, ale i v Evropě. „Letošní rok byl složitý. Řada koncertů v Novém zámku i mnoho koncertů Matyáše, které se měly uskutečnit po celé republice, je přeloženo, nebo zrušeno. Stejně tak se poprvé neuskuteční tradiční a velmi oblíbené vánoční koncerty v našem zámku. On-line pořady chceme společně s Matyášem a všemi zaměstnanci mojí agentury a zámku potěšit naše věrné posluchače, návštěvníky a příznivce,“ upřesňuje k programu František Kinský. Matyáš Novák zahraje výběr českých i světových vánočních koled, melodií a písní různých žánrů ve svém vlastním aranžmá. Hostem programu, který připravuje agentura KINSKÝ Art Media ve spolupráci s Novým zámkem a společností D2 Media Jana Duška, bude trojnásobná držitelka Ceny Thálie, sopranistka Jana Šrejma Kačírková. Vánočně laděný program, který v on-line přenosu spojí výrazné osobnosti dvou generací, má oslovit co nejširší publikum. Sledovat jej můžete každou adventní neděli od 14.00 hodin na facebookových stránkách agentury KINSKÝ Art Media, Nového zámku a na Facebooku a YouTube kanálu Matyáše Nováka.

Virtuální projekt Advent v Hradci letos nahradí tradiční muzejní adventní trhy
KDY: Od neděle 29. listopadu
KDE: ww.adventvhradci.cz
ZA KOLIK: Zdarma

Muzeum východních Čech v Hradci Králové se nehodlá smířit s nemožností nabídnout veřejnosti návštěvu muzeem pořádaných tradičních trhů, které jsou na rozdíl od ostatních adventních trhů v krajském městě postaveny téměř výhradně na nositelích lidových tradic napříč krajem a republikou a nabízejí tak jinak nedostupný zážitek nejen adventní, nákupní, ale také etnografický, který je pro muzeum plnící roli krajského etnografického pracoviště zapojeného do národní etnografické sítě obzvlášť důležitý. Muzeum proto připravilo on-line projekt nazvaný Advent v Hradci, s virtuálními trhy a speciálním adventním kalendářem. Na webové stránce www.adventvhradci.cz naleznete od neděle 29. listopadu řemeslné tržiště, připravené jako symbolická i reálná náhrada za 31. ročník tradičního Muzejního adventního trhu. Trh obsahuje audiovizuální medailony lidových řemeslníků, se zajímavostmi o tradici jejich řemesla v historii. Součástí je také možnost nákupu prostřednictvím muzejního e-shopu, případně je možné se podívat a nakoupit si přímo na webech jednotlivých řemeslníků. Advent v Hradci ale ještě nabídne další kulturní program. Jedná se od Adventní kulturní kalendář, který vznikl ve spolupráci s hradeckou Filharmonií, Klicperovým divadlem, Divadlem Drak, Galerií moderního umění, Městskou knihovnou a Českým rozhlasem Hradec Králové. V době adventu si každý den můžete odkrýt jedno kulturní okénko s virtuální audiovizuální náplní (moderním uměním, hudbou, mluveným slovem, divadlem, výstavou a dalšími zážitky).

Rozsviťte vánoční světýlka společně 
KDY: Neděle 29. listopadu
KDE: Velké Poříčí
ZA KOLIK: Zdarma

Vzpomínáte na vánoční tvořivé dílničky a rozsvícení vánočního stromku na náměstí ve Velkém Poříčí v loňském roce? I letos můžete vytvořit kouzelnou vánoční atmosféru společně. Městys vám v neděli 29. listopadu v 17.00 hodin pustí v rozhlase vánoční písně a koledy a vy se k nim můžete připojit společným rozsvícením světýlek ve vánočně vyzdobených oknech nebo ve vašich domovech.

Vyrobte betlém a zapojte se do soutěže
KDY: Kdykoliv
KDE: www.moh.cz
ZA KOLIK: Zdarma

Pro letošní předvánoční čas pro vás Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou připravilo originální hru. Během ní si zkusíte vytvořit tradiční papírový betlém, který může ozdobit váš domov. Základ pro vytvoření betlému s návodem naleznete již nyní na stránkách muzea: https://www.moh.cz/…/use…/files/Navod_zaklad_betlem_.pdf. Díky těmto podkladům a návodu si můžete vyrobit základní stavbu s chlévem. Pokud byste v návodu něčemu nerozuměli, nebojte se napsat na mail marxova@moh.cz. Na stránkách MGOH naleznete také již známé figurky označené čísly, které si můžete už teď do betlému vystavět (https://www.moh.cz/…/userfiles/files/postavy_cisla.pdf). Řiďte se vždy jejich čísly. Ty naleznete i na spodním díle stavby betlému. Avšak umístění hlavních postav musíte uhodnout (https://www.moh.cz/…/userfiles/files/postavy_tajenka.pdf). Každý týden muzeum zveřejní jednu hádanku, pomocí které musíte uhodnout dvojici postav. Hádanky budou různého charakteru. Těšit se můžete na spojovačku, křížovku či fotokvíz.