Šediváčkův long odstartoval 
KDY: do 28. ledna
KDE: Orlické hory

Ve středu se vydali na trať z Jedlové účastníci nejznámějšího musherského klání u nás. I když do programu 26. ročníku Šediváčkova longu zasáhlo nevyzpytatelné počasí, do Orlických hor dorazili se svými psími spřeženími závodníci ze šesti zemí. Absolvují i povinný bivak na sněhu.

Letošní 26. ročník se koná od úterý 24. ledna do soboty 28. ledna. Bude mít celkem 4 etapy. Délka jedné etapy je připravována na 35 až 40 km. Celkem by tedy závodníci měli letos zdolat 150 km trať.

„Všichni nepřijeli, takže máme účast jen šesti států a šedesát startujících. Ale jsme šťastni, že napadl sníh. Měli jsme připravené různé krizové varianty,“ říká pořadatel Pavel Kučera. Trasa se oproti té tradiční prý příliš nezměnila. „Jen se nejede přes Deštnou, vede napravo od Jedlové ve směru na Pěticestí,“ vysvětluje pořadatel s tím, že byla upravena podle sněhových podmínek.

Šediváčkův long stále zůstává nejdelším závodem v České republice. Závod se koná pod záštitou Královehradeckého kraje. Aktuální inforomace a podrobný program najdete na webové adrese: http://czechlongtrail.com

Lednový ponor do půdních pokladů rozbalí Náplavka
KDY: 29. ledna
KDE: Hradec Králové

Máte rádi blešák? Vyrazit na něj můžete už tuto neděli. Nábleší je volný bleší trh v centru krajského města, koná se tradičně pod hradeckým Pražským mostema je otevřený všem zájemcům bez předchozí rezervace či poplatků za místo.

„Dones věci z druhé ruky nebo vlastnoručně vyrobené, rozbal si deku či stoličku a prodávej, seznamuj se a nasávej nedělní pohodu. Všechny půdní poklady připlouvají po Labi vždy o poslední neděli v měsíci dopoledne od 9 do 12 hodin,“ informují pořadatelé akce. Organizátoři si vyhrazují právo nemít na Nábleší komerční prodejce. Událost je podpořena Městem Hradec Králové.

Díla Jana Wildy a Jiřího Kovandy vystavuje Bio Central
KDY: v těchto dnech
KDE: Hradec Králové

Prostor kavárny Bio Central zaplnila výstava dvou umělců. Jan Wilda, čerstvý absolvent Univerzity Ústí nad Labem, ke spolupráci přizval svého vedoucího ateliéru – uznávaného umělce Jiřího Kovandu. Jejich společná výstava Pod tácky město vznikla na míru prostoru kavárny a propojuje mimo jejich prací také lidové umění s motivy krajiny Českého ráje, hospodské estetiky i motivy laskavého humoru.

„Výstavu Pod tácky město jsme s Jiřím Kovandou pojali jako společnou reakci na prostory kavárny v Bio Central. Sešli jsme se tu asi měsícpřed výstavou a rozhodli se v den vernisáže nainstalovat kresby, koláže, fotografie a objekty tak, jak se to obyčejně dělá v galerii a prostor kavárny tak i pojímat. Jedním z hlavních děl je například stovka bílých podtácků, na které jsme vytvořili kresby a koláže a poté je rozdali na stoly k prohlédnutí, použití, či zcizení,“ představuje výstavu jeden z autorů – Jan Wilda.

Základem výstavy jsou zarámované koláže, fotografie a ilustrace obou umělců s nalezenými výstřižky nebo čísly. Návštěvník tu ale najde také drátěné, po domácku vyráběné objekty dotvořené na místě různými technikami. Dále autoři připravili jakousi výstavku objektů, která evokuje parapety s pracemi dětí ze základní umělecké školy. Tato „výstavka“ ale účinně dotváří koláže na stěnách.

„Výstava vznikala nejen na míru prostoru, ve kterém je umístěna, ale také přímo v tomto prostoru. Wilda s Kovandou vytvořili ze svých děl – fotografií, ilustrací, skic, koláží a různých nalezených drobností – devět vitrín – jak sami říkají. Vznikla tak výstava, která je výsledkem jejich společné diskuze a spontánní spolupráce,“ popisuje proces vzniku výstavy Ilona Mach, která výstavy v Bio Central zajišťuje. Expozice potrvá do konce února. Je přístupná zdarma v otevíracích hodinách kavárny.

Draní peří připomene tradice
KDY: 28. ledna
KDE: Klenice u Hradce Králové

Přijměte pozvání na draní pravého husího peří na vesnici jako za starých časů. Událost se uskuteční v sobotu 28. ledna od 9:30 na adrese Klenice 42.

Harmonogram:
9:30 – přivítání domácím likérem
10:00 – draní peří, každá dračka dostane k zapůjčení čepec a zástěru
12:00 – oběd staročeské tříchodové menu dle kuchařky Anuše Kejřové
13:00 – pokračovánív draní a historkách
15:00 – svačina domácí buchty s tvarohem a povidly z litinového pekáče
16:00 – 17:00 – přípitek a dárek na rozloučenou
Kontakt Ľubica Gembalová 723 193 791. Vstupné 590,-/osobu. Platba předem na číslo účtu 160211130/0300.

Kapela Monkey Business vyráží na turné „Budete Spaseni“
KDY: 28. ledna
KDE: Pec pod Sněžkou

Čekáte na Soudný den? Zajímá vás spása, vzkříšení a život věčný? Zapomeňte na klasické instituce. Ty jen tisíce let vyhrožují nebo slibují, ale skutek utek. Monkey Business nabízí okamžitou, opravdovou, vřelou a velmi příjemnou kulturní spásu. Dejte sbohem nudě, chladu a patosu modliteben a kostelů, a přijďte občerstvit duši i tělo na koncert a zaručeně budete spaseni. Monkey Business na turné „Budete Spaseni“. Hudební klub KlonDike v Peci pod Sněžkou, už tuto sobotu 28. ledna. Předprodej vstupenek běží na webových stránkách www.klondikeklub.cz. 

Výstava: Jakub Tomáš – Panelstory
KDY: v těchto dnech
KDE: Broumov

Výstava Jakuba Tomáše (1982) v broumovském Lapidáriu je zaměřená na prožívání současnosti skrze specifickou bytovou zkušenost posledních desetiletí, kterou představuje sídliště a jeho hlavní komponent panelový dům. Panelák je pro něj symbol, který dodnes utváří nejen ráz české krajiny, ale také kolektivní vědomí. De/formuje stejně tak prostředí, jako stav mysli.

Kateřina Nedbálková bude přednášet o práci a únavě
KDY: 27. ledna
KDE: Jičín

V restauraci Divá Bára se uskuteční první letošní jinčičinové setkání nad únavou, které se zaměří na únavu pracovní, na témata práce, pracovních podmínek a sociálních nerovností. O těch přijede povídat socioložka Kateřina Nedbálková z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Představí mimo jiné svůj výzkum, prezentovaný v knize Tichá dřina – pro ten se nechala zaměstnat v továrně firmy Baťa v Dolním Němčí ve Zlínském kraji.

Otázky, kterým se přednáška bude věnovat: V jakých podmínkách místní dělníci a dělnice pracují? Jak vnímají svou “dělnickou“ příslušnost oni sami a jak ji vnímá zbytek společnosti? A jakou roli vlastně práce hraje v životě české společnost? Přednášku doplní drobné kulturní překvapení. Vstupné je dobrovolné. Událost se koná 27. ledna od 19.00 hodin.

Jak se rodí večerníčky
KDY: do 5. února
KDE: Jičín

Regionální muzeum a galerie v Jičíně zve na interaktivní výstavu Jak se rodí večerníčky. Na výstavě se až do 5. února dozvíte spoustu zajímavostí o výrobě kreslených a loutkových filmů, jak se přidávají různé zvuky a vyzkoušíte si jejich výrobu, třeba foukání větru, krupobití, vrzání dveří i dusot koňských kopyt, nebo rozhýbete obrázky díky kinetoskopu. Dále bude možné vyfotit se v klobouku jako zajíci Bob a Bobek či zahrát si maňáskové nebo loutkové divadlo.

Krajinou příběhů Orlických hor objektivem fotografa Rostislava Bartoně
KDY: v těchto dnech
KDE: Vamberk

Přehlídku fotografií Rostislava Bartoně s názvem Krajinou příběhů můžete až do 17. března zhlédnout v Městské knihovně Vamberk. 

Muzeum zkrášlil Dotek krajky
KDY: v těchto dnech
KDE: Vamberk

Muzeum krajky Vamberk zve na výstavu Dotek krajky. Autorky patchworkových a šitých obrazů, patřící do klubu Bohemia patchwork, rády zahrnují do své tvorby různé textilní techniky a materiály. Výstava ukáže způsoby použití krajky nejen v quiltu.