Hromosvod

Hromosvod vynalezl v polovině 18. století premonstrát Prokop Diviš, který ve své farní zahradě v Příměticích blízko Znojma umístil v roce 1754 první hromosvod (nazývali ho tehdy "meteorologický stroj" nebo "povětrnostní mašina"; byla to soustava 400 kovových hrotů spojených s uzemněním). Ve světě platí za vynálezce hromosvodu také americký vědec a politik Benjamin Franklin, který kolem roku 1750 prováděl podobné experimenty.

Viktoriánské duchařské snímky byly populární záležitostí konce 19. a začátku 20. století. Na snímku amerického fotografa Williama H. Mumlera paní Frenchová s "duchem" dítěte
Vědci zjistili, proč někteří lidé "slyší" hlasy mrtvých

Kaplanova turbína

Kaplanova turbína je zařízení s velmi dobrou možností regulace. Toho se využívá především v místech, kde není možné zajistit stálý průtok nebo spád. Kaplanovy turbíny dominují v instalacích s vysokým průtokem a malým výškovým spádem (např. na dolních tocích velkých řek).

Turbínu vynalezl na počátku minulého století profesor brněnské techniky Viktor Kaplan. Od svého předchůdce, Francisovy turbíny, se liší především menším počtem lopatek, tvarem oběžného kola a především možností regulace náklonu lopatek u oběžného i rozváděcího kola.

Oblouková lampa

Oblouková lampa je intenzivní elektrický světelný zdroj, v němž je světlo vyzařováno elektrickým obloukem hořícím mezi dvěma elektrodami. Oblouková lampa je známá už od první poloviny 19. století. Významným způsobem k jejímu zdokonalení přispěl český vynálezce František Křižík (1847-1941). Během první poloviny 20. století byly obloukové lampy postupně vytlačovány žárovkami a dalšími zdokonalovanými světelnými zdroji.

Nálezy archeologů v Židenicích.
Nečekaný objev archeologů v Brně: v Židenicích odkryli dílnu na výrobu pazourků

Polarografie

Polarografie patří mezi elektrochemické analytické metody. Za její objev dostal Čech Jaroslav Heyrovský roku 1959 Nobelovu cenu za chemii. Opravdu velmi zjednodušeně řečeno slouží k určování přítomnosti množství určitelných neznámých látek v roztoku. Používá se k tomu dvojice elektrod, které jsou ponořené do roztoku.

Ruchadlo

Ruchadlo je pluh, který půdu nejen rozrušuje a provzdušňuje, ale převrací ji tak, že vrchní vrstva se dostává dolů a spodní vrstva odpočaté půdy nahoru. Nadto je orba méně namáhavá. Vynalezli jej roku 1827 bratranci Václav a František Veverkovi z Rybitví u Pardubic. Přestože byl o vynález mezi zemědělci velký zájem, Veverkové na něm neprofitovali, ke svému prospěchu ho využili jiní a původ vynálezu se stal ve druhé polovině 19. století předmětem národnostního boje.

Umělecká představa exoplanety HD 106906 b nacházející se ve velké vzdálenosti od centrální binární hvězdy a disku prachového materiálu, který ji obklopuje
Devátá planeta sluneční soustavy možná skutečně existuje. A nejde o Pluto

Semtex

Semtex je víceúčelová plastická trhavina. Byl vyvinutý v 50. letech 20. století v Československu ve VCHZ Synthesia (dnes Explosia), která jej začala vyrábět v 60. letech.

Léky na AIDS

Stojí za nimi Antonín Holý, český chemik a jeden z nejvýznamnějších českých přírodovědců 20. století. Je objevitelem řady antivirotik využívaných při léčbě HIV/AIDS, hepatitidy typu B či oparů.

Vynálezy Josefa Ressela

Nebyl to sice úplně ryzí Čech, ale přesto si jeho dílo můžeme přivlastnit. Josef Ressel se jakožto rakouský lesník, spisovatel a vynálezce česko-německého původu proslavil především vynálezem lodního šroubu, ale z jeho dílny se na svět dostal i šroubový lis pro výrobu vína a oleje, kuličkové ložisko bez mazání, zařízení pro parní vyluhování barviv a tříslovin, pneumatická potrubní doprava i buzola.

TOPTEC pro největší český dalekohled zvaný Perkův vyvinul světově unikátní koncepci speciálních optických prvků, které násobně zvyšují světelnou účinnost dalekohledu při pozorování slabých objektů.
Posílá výrobky do vesmíru. Teď jedinečné turnovské TOPTEC centrum slaví výročí

O čem se málo ví?

Heliogravura
Heliogravura, též fotogravura či klíčotypie, je grafická technika tisku z hloubky nahrazující ruční rytí fotochemickým procesem. Roku 1878 ji vynalezl malíř a vynálezce Karel Klíč (1841–1926) a v roce 1890 ji zdokonalil na rotační stírací hlubotisk.

Dálník
Dálník byl kapotovaný (kabinový) motocykl, který měl spojovat radost z jízdy na motycyklu s pohodlností jízdy autem. Autorem návrhu dálníku, který se v Československu neprosadil, byl podle pořadu ze seriálu České televize Zašlapané projekty český inženýr a pilot Jan Anderle (1900–1982).

Patent vs. vynález
„Patent je veřejná listina vydaná Úřadem průmyslového vlastnictví ČR nebo některým národním či mezinárodním patentovým úřadem, která poskytuje právní ochranu na vynález“.

Denis d'or
Česky též „Zlatý Diviš“ byl unikát strunný hudební nástroj, jehož tóny se tvoří na bázi elektrické energie. Jeho autorem byl v roce 1748 český vynálezce, duchovní a hudebník Prokop Diviš. Byl sestrojen pouze jeden exemplář a jeho osud není zcela jasný.

S.A.W.E.R
S.A.W.E.R. je autonomní systém na kultivaci pouště. Má za úkol proměnit alespoň část suché a hUniverzitního centra energeticky efektivních orké pouště v zelenou oázu. Projekt spojuje odborníky z Univerzitního centra energeticky efektivních budov a Fakulty strojní ČVUT s Botanickým ústavem Akademie věd ČR. Zařízení se skládá ze dvou systémů, jeden na získávání vody z pouštního vzduchu a druhý pro kultivaci pouště v úrodnou půdu.

Krajón
Verzatilka (či versatilka, lidově krajón) je mechanická tužka umožňující výměnu tuhy. Jedná se o výrobek českobudějovické firmy Koh-i-noor, jenž byl poprvé představen v roce 1950. Název „versatil“ je odvozen ze slova versatilní = variabilní, proměnný, přizpůsobivý. Lidový název „krajón“ má původ ve francouzském crayon = tužka, do češtiny se původně dostal jako označení dřevěné šestihranné tužky.

Co je také unikát?

Husitské tanky
Husitské bojové vozy byly středověkým bojovým prostředkem používaným husity během husitských válek. Využívány byly především pro stavbu tzv. vozových hradeb.

Remoska
Remoska je malá elektrická přenosná trouba s ohřevem shora. Vaření i pečení v Remosce je velmi snadné a jídla v ní připravená neztrácejí vodu, maso nevysychá a např. kuře pečené v běžné troubě nesnese srovnání s kuřetem připraveným v remosce. Remosku vytvořil počátkem padesátých let minulého století Oldřich Homuta.

Vatrtova konstanta
W0 (či v ČR také familiárně Vatrtova konstanta) je hodnota, kterou s týmem spoluvypočítal český vědec Viliam Vatrt. Hodnota reprezentuje ideální hladinu, ve které se nachází výška 0 metrů nad mořem. Využívá se například pro sladění atomových hodin pro měření času (hodiny měří mírně odlišně dle nadmořské výšky, ve které jsou umístěny).