Náš výběr byl uzpůsoben na základě několika parametrů. Prvním z nich je, aby hodinky vždy byly vhodné jak pro může, tak ženy. Druhým byla podpora jak operačního systému Android, tak také iOS. Pouze v jedné sekci jsme proto udělali výjimku a zvolili dvě alternativy, každou pro jiný typ systému.

Chytrý telefon. Ilustrační snímek
Češi si oblíbili chytré telefony. Staré tlačítkové má jen pětina lidí

Do 2000 korun: Huawei Watch Fit

Huawei Watch FitHuawei Watch FitZdroj: se svolením společnosti Huawei

V nejnižší cenové kategorii se většinou musíte rozhodnout, jestli chcete pouze lepší sportovní náramek nebo špatné chytré hodinky. Huawei Watch Fit jsou ovšem něco mezi tím a plní úlohu jak slušných chytrých hodinek, tak zároveň sportovního asistenta. Jejich velkým plusem je na svoji cenovku dobrý 1,64palcový AMOLED displej. Hodinky jinak nabízí mnoho sportovních režimů, jako jsou běh, fitness či plavání a zároveň také návod na strečink jednotlivých partií po tréninku.

Nečekejte ovšem žádné nadstandardní zdravotní vybavení, měří klasicky pouze kroky, rychlost, tempo, spalování kalorií a spánek. Nadstandardní je ovšem výdrž baterie, která při běžném provozu vydrží až 10 dnů.

Do 5000 korun: Amazfit GTR 3 Pro

 Amazfit GTR 3 ProAmazfit GTR 3 ProZdroj: se svolením společnosti Amazfit

Pokud pro někoho sháníte cenově dostupné chytré hodinky vhodné jak na sport, ale také do společnosti, tak nejlepší možnou volbou je model GTR 3 Pro od společnosti Amazfit. Kulatý hliníkový materiál pouzdra v kombinaci s koženým řemínkem působí elegantně a solidně. Ochranné sklíčko Gorilla glass pak chrání 1,45palcový AMOLED displej a hodinky jsou tak vhodné i na outdoorové aktivity.

V této cenové kategorii už také můžete očekávat funkce jako GPS a tedy i navigaci, či širší výběr ze sportovních aktivit. Opět je velkou předností velikost baterie, která zajišťuje že Amazfit GTR 3 Pro vydrží nabité klidně i 20 dnů. A to je u chytrých hodinek s tímto typem displeje opravdu hodně.

Huawei Nova 10 Pro
Huawei Nova 10 Pro: 60Mpx přední kamera z vás udělá vlogera

Do 8000 korun: Samsung Galaxy Watch 5 (44 m) nebo Apple Watch SE (44 m)

Samsung Galaxy Watch 5Samsung Galaxy Watch 5Zdroj: se svolením společnosti Samsung

 

Stejně tak jako Samsung nepodporuje připojení k telefonům s iOS, tak se ani s hodinkami od Applu nepřipojíte k operačnímu systému Android. V obou případech ovšem dostanete za své peníze skvělou kvalitu s nadstandardním vybavením.

Huawei Mate 50 Pro
Huawei Mate 50 Pro: Nejen nádherné designové zpracování a výtečná kamera

Samsung se oproti předešlým modelům polepšil ve výdrži baterie a podle výrobců vydrží v provozu až 40 hodin. To sice stále není mnoho, ale vzhledem k funkcím, kterými oplývá, je to více než slušné. AMOLED displej o 1,36 palcích a 16 Gb interní paměť s možností nahrát různé aplikace a vlastní hudbu dělá z Galaxy Watch 5 jedny z nejlepších hodinek na trhu. V této cenové kategorii už jsou všemožné sportovní aktivity stejně jako funkce GPS nebo virtuální trenér téměř samozřejmostí.

Apple Watch SEApple Watch SEZdroj: se svolením společnosti Apple 

Odlehčená verze Apple Watch SE sice není nejnovější model, ovšem je třeba říct, že verze z letošního roku neprošla žádnou výraznou obměnou. Podobně jako Samsung Galaxy Watch 5 má všechny možné sportovní režimy, GPS a možnost instalovat různé druhy aplikací. Navíc ještě skrz hodinky můžete nadiktovat text zprávy a rovnou ho odeslat. Displej je pak 1,78palcový OLED.

Celý dojem opět trochu kazí výdrž baterie, která udrží hodinky v provozu na pouhých 18 hodin. Apple Watch SE je tak třeba stále hlídat a v každý možný moment dobíjet.

Do 10000 korun: Suunto 9 Baro

Suunto 9 BaroSuunto 9 BaroZdroj: se svolením společnosti Suunto 

Jestliže máte v rodině někoho, kdo se vášnivě věnuje outdoorovým aktivitám, či třeba pracuje v extrémním prostředí, tak by se mu mohly hodit zvláště odolné chytré hodinky, jako jsou tyto. Finská společnost Suunto se specializuje na ty nejodolnější typy hodinek a krom jiného dostává zakázky například od armádních sborů z NATO. Lze si tedy asi představit, že s hodinkami můžete dělat téměř vše, aniž by se rozbily.

Krom toho, že nabízí přes 80 různých sportovních funkcí, tak v úsporném režimu vydrží nabité až 120 hodin. Měření hodnot zajišťuje jeden z nejpřesnějších senzorů od společnosti Valencell. Nečekejte ovšem OLED ani LCD displej. Suunto 9 Baro má tzv. Matrix displej na první pohled podobný klasickým digitálním hodinkám.

Krom toho, že je velmi úsporný, jej lze dobře sledovat i za přímého slunečního světla nebo naopak v dešti a bouři. Displej pak chrání proti rozbití či poškrábání safírové sklíčko.

Ilustrační snímek
Jak dostat do chytrých zařízení Huawei Google služby? Stačí si stáhnout Gspace

Do 15000 korun: Garmin Fenix 7S Pro

Garmin Fenix 7S ProGarmin Fenix 7S ProZdroj: se svolením společnosti Garmin 

Možná že Vánoce nejsou jenom o dárcích, každopádně pokud byste chtěli někomu udělat obzvlášť velkou radost, tak s Garmin Fenix 7S Pro neuděláte chybu. Velké S za číselném označením modelu může nasvědčovat, že se jedná o menší model spíše vhodný pro ženy, ovšem u konkrétně tohoto modelu to není úplně pravda. Velikost pouzdra z nerezové ocele dělá 42 mm, což sedí přesně mezi klasické mužské a ženské rozměry. Společnost Garmin se dlouhodobě pyšní jedněmi z nejpřesnějších senzorů na trhu srovnatelnými s měřením z hrudních pásů.

Hodnoty z různých sportovních aktivit, jako je krom běhu či cyklistiky také například golf či jachtaření, budou vykazovat hodnoty s minimální odchylkou. Výdrž baterie je maximálně 11 dnů, což není zas tolik vzhledem k tomu, že Fenix 7S Pro mají pro Garmin typický antireflexní MIP displej. Ten je jak úspornější, tak má lepší viditelnost v extrémním prostředí.

Pokud by vás ale nižší výdrž baterie odrazovala od koupě, tak můžete zvážit možnost připlatit si o tisíc korun více za verzi se solárním nabíjením.