Namísto pečlivě střižených trávníků a dokonale uklizené zahrady budou ptákům spíše vyhovovat podmínky bližší okolní přírodě. Neměly by tedy chybět stromy a husté keře, nejlépe s bobulemi, a také kus neposečené, vysoké trávy nebo kupka suchých větví. Pod ovocnými stromy nechte na zemi přes zimu část spadaných plodů: poslouží ptákům jako vítaná potrava. Vysaďte jedlý živý plot: keře nasytí i ochrání spoustu ptačích druhů. Pěstujte popínavé rostliny: opeřenci se v nich rádi usazují. Jako úkryt i potrava pro ptáky v zimě poslouží uschlé rostliny na záhonech.

Na konci léta a na podzim můžete s dětmi nasbírat pro zimní přilepšení opeřencům spoustu nejrůznějších bobulí a semínek. Co patří na ptačí jídelníček? „Nejrůznější olejnatá semena, slunečnice, nejlépe černá neloupaná. Opeřenci ocení i odkvetlé slunečnice, které jim ponecháte na záhonku k vyzobávání, semena řepky, lněné semínko, mák,“ vypočítává Anita Blahušová, autorka blogu Zahrada mě baví a publikace Zahrada žije – Zahradničíme s dětmi.

Šikovné jsou velké pěstební pytle. Pozor, obzvlášť tmavé plastové pytle mají někdy tendenci se v parném létě přehřívat.
Když nemáte záhonek, stačí nádoba. Použít lze pěstební pytel

Nezapomeňte na zrniny, jako je proso, kukuřice, pšenice nebo loupaný oves. Ptáčkům chutnají také jádra lískových i vlašských ořechů, ocení bobule a semena ze zahrady: šípek, jeřabiny, hloh, nejrůznější bodláky, plody bezu černého, plody rakytníku, aronie, břečťanu či svídy.

Přístup k čerstvé vodě

Důležitý je rovněž přístup k čerstvé vodě, zvlášť v posledních letech, kdy nás pronásledovaly horké a suché letní měsíce. Pořiďte svým zahradním opeřencům mělké pítko nebo koupátko, ve kterém budete pravidelně vyměňovat vodu. Asi nejčastějším zdrojem vody jsou nejrůznější nádrže – bečky, sudy, vany, ale i bazény. Stačí, když na vodu položíte neohoblované prkénko nebo do ní ponoříte silnější větev.

Úplně nejlepší je prám vytvořený z latí nebo slabší kulatiny. Uprostřed má mělkou prohlubeň, kde se ptáci koupou, a po stranách bidélka, na nichž se mohou osušit. K vytvoření pítka stačí otočit středně velký květináč dnem vzhůru a připevnit na něj mělkou misku. Vniklé pítko pak jednoduše ozdobíte kamínky, nebo kousky dlaždiček. Umístěte je na bezpečné místo, odkud budou mít ptáci dobrý rozhled, ale zároveň je ochrání třeba před útokem kočky.

V Lounech zahájila svou činnost Semínkovna.
Pro semínka můžete jít do knihovny, muzea i do školky

K hnízdění můžete ptáky pobídnout vyvěšením budek. Zimu pomůže přečkat správně umístěné a naplněné krmítko. Zvažte, jaký typ bude pro vaše ptáčky a zahradu tím pravým. Asi nejlepším řešením je krmítko v podobě domečku, které je zavěšené nebo připevněné na stojanu. Je sice dostupné pro většinu opeřenců, ale počítejte s tím, že ho znečistí svým trusem. Zavěšené zásobníkové krmítko tento problém nemá, jenže není vhodné pro větší druhy ptáků.

Co dát do zobáčku

Kos černý
Tento ptáček se výborně přizpůsobil životu v okolí lidských obydlí, na zahradě jej tedy zcela určitě zahlédnete. Kosi hnízdí dvakrát až čtyřikrát ročně. Potravou kosů jsou hmyz, červi, žížaly, vyhledávají také plody ovocných stromů. Na krmítku ocení ovesné vločky, šrotované arašídy, slunečnicová semena, čerstvé a sušené bobule, jablka, hmyz a larvy.

Rehek domácí
Rehek je malý tažný ptáček, kterému se dříve říkalo také čermáček nebo kominíček. Hnízdí nejčastěji v dutinách a nezřídka si k vyvedení mladých vybere lidská obydlí. Rehek je tažným ptákem, na zimu odlétá do jižní Evropy a do Afriky, zpět se k nám vrací na přelomu března a dubna. Jeho potravou je hmyz, v létě ocení měkké plody a bobule.

Sýkora koňadra
Tento výrazně zbarvený pták je častým obyvatelem ptačích budek. V létě loví motýly, brouky a další hmyz, v zimě nepohrdne krmítky s olejnatými semeny , lojové koule a koláče i ořechy ocení během celého roku. Sýkora koňadra je částečně tažná, část ptáků odlétá, naopak u nás pak přezimují také sýkory ze severní a východní Evropy.

O ženšenu se říká, že je to elixír mládí a účinné afrodiziakum.
Jak znovu objevit libido? Pomůže čaj z maliníku i ženšen

Sýkora modřinka
Tuto sýkoru poznáte na první pohled, podle modrého temene a černého proužku přes oko, přičemž obě pohlaví jsou zbarvena podobně. Jsou to opravdoví akrobati: pomocí svých silných nohou a drápků se sýkory modřinky udrží zavěšené i na tenoučkých větvičkách. Živí se zejména hmyzem, na jídelníčku mají ale také mladé výhonky rostlin a semena. V zimě jsou vděčnými návštěvníky bohatě zásobených krmítek, naplněných slunečnicovými jádry, drcenými arašídy, přidejte zavěšené tukové koule.

Červenka obecná
I přes svou rezavou náprsenku nepříliš nápadná červenka patří mezi naše nejběžnější ptáky. Žije spíše samotářsky, své teritorium si ale neohroženě brání i za cenu soubojů s ostatními ptáky. Potravu sbírá většinou při zemi a nízko nad zemí rovněž nejčastěji hnízdí, svoje hnízdo ale dokáže velmi dobře skrýt. Naše červenky na zimu odlétají a vrací se počátkem dubna, u nás přezimují většinou červenky ze severně položených zemí. Na krmítku si pochutná na drobných semenech, tukovém krmivu, hmyzu, larvách, bobulích či drcených arašídech.