Umění hlídkovat mají v genech. Jejich domovem jsou totiž africké stepi, kde jim trvale hrozí nebezpečí ze země i ze vzduchu. Každá kolonie si proto vybere hlídače. Ti svým skvělým zrakem monitorují okolí a v případě nebezpečí varují ostatní, kteří odpočívají nebo hledají potravu.

Surikaty jsou nejen ostražité, ale i udatné: běžnou součástí jejich původní potravy jsou vedle ještěrek a plazů i štíři a velcí pavouci, vůči jejich jedu jsou naprosto imunní.

A svoji sílu umějí tato na pohled roztomilá stvoření dát najevo i jinak. V surikatí kolonii si totiž může pořizovat potomky pouze takzvaný dominantní pár. Všechny ostatní neplánované děti se zpravidla nedožijí večera…