Pec pod Sněžkou – 34,52 procent získaných hlasů, Špindlerův Mlýn – 23,14, Harrachov – 22,99. Horská střediska ovládla při sněmovních volbách ODS. Výsledky to ukazují naprosto zřetelně.

Krkonošskou sílu pravice potvrzuje výrazný zisk v Malé Úpě 22,59 procenta či v Trutnově s 18,04. Navzdory voličské ANOmánii zůstali horalé věrní svým pravým barvám a výrazně nepodlehli ani až anomálně se stupňujícímu radikalismu. „V lidech podvědomě zůstalo, že ODS je etablovaná pravicová strana. Nemají tendenci podléhat novým stranám a hnutím, které přicházejí s vizemi, že všechno bude lepší a jinak,“ vysvětluje úspěch v Krkonoších starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek, člen ODS. „Jsme zvyklí starat se sami o sebe, pracovat a nečekat, že nám někdo dá něco zadarmo,“ dodává.

Volby 2017 v Trutnově
Trutnovsko bude mít pět poslanců, Hlavatý vyskočil do sněmovny z 18. místa

„Lidé posuzují strany nikoliv pouze podle názvů, ale také podle jmen, která je vedou. Krkonoše, Trutnovsko i Královéhradecký kraj, to byl vždy modrý region. Dnes se to omezilo na horské oblasti a Trutnov,“ říká krajský lídr ODS Ivan Adamec.

Občanská demokratická strana podle něj těží z tradiční přízně pravicových voličů a živnostníků. „Lidé na horách spoléhají sami na sebe, případně na pomoc sousedů. Jsou proti EET a podobným projektům. Šikana ze strany státu je pro živnostníky obrovská a ti to samozřejmě vnímají,“ zdůrazňuje a pokračuje: „EET není nástroj na výběr daní, ale na buzeraci živnostníků a podnikatelů. Je to nástroj, který rozděluje společnost. Daně se mají vybírat vhodnější formou, aby živnostníky zatěžovaly co nejméně, například prostřednictvím paušálů nebo podnikatelských licencí, které by zaplatili každý rok dopředu.“

Zatímco před čtyřmi lety Adamce voliči do Poslanecké sněmovny „vykroužkovali“ z nevolitelného místa, letos šel do parlamentních voleb z pozice krajské jedničky. „ODS prošla renesancí. Dostává se do kondice, podařilo se jí zvednout, odrazit se ode dna,“ komentuje současný stav. „Pouze volební kampaň nemůže dělat volební výsledek. Dělá ho práce v Parlamentu a regionech,“ je přesvědčený zkušený politik.

Volby na Královéhradecku.
V kraji zvítězilo ANO, skokany jsou Piráti a SPD. Trpkou porážku prožívají STAN

Zisk 11,56 procenta však přinesl ODS za Královéhradecký kraj, stejně jako dalším stranám vyjma ANO, pouze jediné poslanecké místo. „Jsme malý kraj a máme smůlu, že přepočty nejsou pro nás úplně výhodné,“ podotýká starosta Trutnova. Těší ho, že spojení regionu jako bašty ODS, stále platí. Vysvětluje si to dlouholetou stabilitou. Na radnici v Trutnově působí devatenáct let. „Město je dnes úplně jiné, než bylo před roky 1998 a 1989. Lidi to asi dokážou ocenit, obětoval jsem tomu podstatnou část života,“ říká.

Kategoricky vylučuje, že by ho pokračování poslaneckého mandátu vedlo k myšlenkám opustit město. „Rozhodně vůbec neuvažuji o tom, že bych měl Trutnov opustit, a pokud se podívám na počet preferenčních hlasů, tak jsou moje myšlenky snad i správné,“ odpovídá. Kandidovat do městského zastupitelstva za rok v komunálních volbách Ivan Adamec zcela jistě bude. „Pak už bude záležet na Trutnovanech, jestli mě budou chtít,“ dodává. Bude to další výzva pro modré hory.

Ivan Adamec je výkladní skříní strany, hodnotí volby politolog

Trutnov - Volební úspěch ODS v kraji přisuzuje politolog a publicista Jiří Štefek do značné míry osobnosti jejího lídra na Královéhradecku, starosty Trutnova Ivana Adamce.

„Výsledek voleb přinesl potvrzení rostoucí podpory Občanské demokratické strany, která v kraji obsadila druhé místo a jen díky přepočítávací formuli přišla o druhý mandát,“ bilancoval. „Ivan Adamec byl tahounem kandidátky a opět prokázal svoji popularitu. Stále patří k tomu, co lze nazvat výkladní skříní ODS,“ komentoval volební situaci Jiří Štefek.

Starosta Žacléře Miroslav Vlasák, který kandidoval za ODS, rovněž oceňuje krajskou jedničku. „Na Trutnovsku jsme udělali tradičně dobrý volební výsledek. Je to dáno Krkonošemi, kde je stálá pravicová volební základna, ale je to i více faktory. Jedním z nich je určitě osobnost Ivana Adamce, který dlouhá léta vede úspěšně Trutnov a lidé to vidí. Ivan to celé táhne a voliči snad vnímají, že jeho práce, a snad i ta moje, má smysl,“ řekl Vlasák.