Návrh podala před několika měsíci vrchlabská občanka Eva Sejčková. „Bylo to pro mě samozřejmostí, stejně jako vzít na sebe odpovědnost, ne kvůli osobnímu prospěchu, zviditelňování nebo čemukoliv jinému. Jeho blízké a osobní přátelství byl pro mě a naši rodinu dar, což v dnešní době už spousta lidí nechápe," řekla navrhovatelka Deníku poté, kdy návrh v zastupitelstvu neprošel.

Připomněla též, co jí Karel Otčenášek kdysi řekl: „Lidi ve mně vidí biskupa, tu funkci, ten titul, ale už nevidí, že jsem taky jenom člověk, který má svoje starosti a svoje bolesti."

Zastupitelé čekali na přijetí pravidel pro oceňování významných osob města. K jejich schválení došlo až při zmíněném jednání. Udělení pocty je nyní podmíněno peticí s pěti stovkami podpisů.

Eva Sejčková však návrh podala v době, kdy  pravidla schválena nebyla. Opoziční zastupitelé podpořili žádost, aby se o udělení pocty arcibiskupovi Otčenáškovi hlasovalo bez zásad. „Měli bychom  učinit výjimku," zastával se myšlenky zastupitel David Havel.

Pro udělení občanství mimo zásady však zastupitelé nakonec nevyjádřili souhlas. Nutno dodat, že hlasování bylo  těsné. Pro návrh bylo osm zastupitelů, proti sedm a jeden se zdržel.

V minulosti radnice udělila čestné občanství regionálním osobnostem: Miloši Gerstnerovi, Marii Kubátové a J.V. Kratochvílovi.