Skiareály před nadcházející zimou intenzivně řeší, jak se vypořádají s brutálním nárůstem cen energií a inflací. Zabývá se tím také SkiResort Černá hora - Pec, který disponuje 50 kilometry sjezdovek. „Počítáme s provozem všech areálů SkiResortu, úpravou sjezdovek a jejich zasněžováním. S dodavatelem elektrické energie máme uzavřenou smlouvu. Dílčí omezení provozu lze očekávat patrně jen u večerního lyžování, které budeme ve SkiResortu Černá hora - Pec zajišťovat minimálně třikrát v týdnu,“ objasňuje situaci výkonný ředitel SkiResortu Jakub Janda.

Ve fotogalerii se podívejte na zahájení loňské lyžařské sezony na Černé hoře v Krkonoších

Lyžaře nejvíc zajímá, kolik budou stát skipasy. Dražší budou na kamenné pokladně než online. Narůst ceny se týká především celoresortových skipasů, platných ve všech areálech SkiResortu. Zdražování se podle Jandy nedotkne skipasů platných pouze v areálech Černý Důl a Velká Úpa, kde zůstávají stejné jako v loňském roce. Se zahájením prodeje skipasů počítá SkiResort na začátku listopadu.

Podle ceníku, zveřejněného na webu SkiResortu, bude stát jednodenní celoresortový skipas ve standardní sezoně (1. 11. - 23. 12., 9. 1. - 20. 1., 20. 3. - 18. 4.) na pokladně 1090 Kč a online od 790 Kč, v top sezoně (24. 12. - 8. 1., 21. 1. - 19. 3.) 1290 Kč na pokladně a od 930 Kč online. V Černém Dole a Velké Úpě to bude ve standardní sezoně 810 Kč na pokladně a od 600 Kč online, v top sezoně 970 Kč na pokladně a od 710 Kč online. Kompletní ceník všech produktů zimní sezony 2022/23 zveřejní SkiResort na začátku listopadu, kdy také počítá se zahájením prodeje skipasů.

„Při včasném online nákupu lyžaři růst ceny skipasu pocítí jen velmi nepatrně. Platí, že čím dřív nakoupíte, tím lepší cenu máte,“ potvrzuje Janda. „S blížícím se termínem a zvyšující se obsazeností na daný den se bude zvedat cena skipasu i v e-shopu. Stejně jako tomu bývá u letenek. I přesto bude platit po celou zimu, že skipasy koupené online přes webshop SkiResortu budou vždy levnější než ty koupené na kamenné pokladně,“ dodává.

Turisté v Krkonoších v okolí Sněžky v neděli 9. října 2022.
FOTO: Říjen na horách. Lidé vyrazili o víkendu za krásami Krkonoš

Přidávají nové sKiosky

Skipasy zakoupené online vyjdou levněji. Je to trend.

Online koupený skipas bude možné si vyzvednout v některém z devíti výdejních automatů, takzvaných sKiosků. Ty byly novinkou loňské zimy a poprvé se objevily v Janských Lázních a Peci pod Sněžkou. Rozmístěny budou ve všech areálech SkiResortu.

„Lidé je budou moci využít k vyzvednutí online koupených skipasů či nákupu skipasů. Velkou výhodou sKiosků je, že nikdy nezavírají, takže se u nich lyžaři mohou zastavit kdykoliv - při příjezdu na pobyt, večer před lyžováním, brzy ráno nebo kdykoliv jindy,“ vysvětluje Jakub Janda.

Online koupený skipas bude možné si vyzvednout v některém z devíti výdejních automatů, takzvaných sKiosků. Ty byly novinkou loňské zimy a poprvé se objevily v Janských Lázních a Peci pod Sněžkou.Online koupený skipas bude možné si vyzvednout v některém z devíti výdejních automatů, takzvaných sKiosků. Ty byly novinkou loňské zimy.Zdroj: Michal Fanta

Sjezdovky upraví nové rolby

SkiResort investoval také do vybavení. Pořídil pět nových roleb, které doplní 25 strojů, jež se starají o úpravu 50 km sjezdovek. Nové rolby jsou vybavené technologií SnowSAT, která k úpravě sjezdovek využívá nejmodernější technologie. Systém Snowsat vychází z dat vysílaných družicí a systému GPS. Díky informacím z roleb dokáže monitorovat výšku sněhu na sjezdových tratích.

V Peci pod Sněžkou na Javoru vznikne po demolici současných vleků nová šestimístná sedačková lanová dráha.
Covid zabrzdil investice. Přesto se chystá nová lanovka v Peci a retenční nádrž

V Peci pod Sněžkou v Live parku Javor je novinkou 120 metrů dlouhý pojízdný pás, který slouží k výuce dětí. „Když začne foukat nebo sněžit, není jízda nahoru žádným potěšením. Aby děti během jízdy neofoukly, je pás nově opatřen průhlednou stěnou a zastřešením,“ popisuje ředitel.

Ve skiareálu v Černém Dole proběhly investice do zasněžování na sjezdovce Vyhlídková. Areál s mírnými a širokými sjezdovkami tak nabízí 78 procent sjezdovek s jistotou sněhu.

Podívejte se na loňské zahájení lyžařské sezony v Malé Úpě:

Zdražuje také Malá Úpa

Bez zvýšení cen se neobejde ani Skiareál Malá Úpa. „Budeme muset zdražit, ale nemůžeme zvednout ceny o tolik, o kolik se navýší energie. Ceny skipasů zvýšíme zhruba o sedm až deset procent,“ říká ředitel Skiareálu Malá Úpa Martin Buček.

Podle něj je možné, že lyžařské středisko posune kvůli situaci s energiemi zahájení sezony na pozdější termín než obvykle. „Připravujeme se sice na zimní sezonu jako obvykle, ale neznáme podmínky, kolik budou stát energie. Víme jedině to, že budou o hodně dražší než teď. Jsou v tom obrovské nejasnosti a vůbec nevíme, na čem jsme. Je možné, že začneme zasněžovat až v prosinci a posuneme otevření zimní sezony,“ uvažuje nad případným scénářem Buček.

Navzdory tomu čeká lyžaře v zimní sezoně novinka, skiareál v Malé Úpě bude mít zastřešený kobercový pás pro děti, který prodlouží na 72 metrů. Vyrábí ho specialisté v Itálii. „Naší cílovou skupinou jsou rodiny s dětmi, v tom chceme pokračovat,“ vysvětluje ředitel lyžařského střediska, které zatím ceny skipasů nezveřejnilo.

Skiareál v Malé Úpě zasněžuje novou sjezdovku Trautenberk za pivovarem, kde začíná propojení lyžařských areálů.
Do Kolbenky na lyže. Nové sjezdovky za desítky milionů změnily Malou Úpu

Kdo má rád hory, tak snad přijede

Z energetické krize mají obavy boudaři. „Obáváme se téhle situace hodně,“ přiznává Eva Havelková, která vlastní s manželem Chatu Sněženka v Malé Úpě.

S objednávkami na zimní pobyty to podle ní není, co bývalo. „S rezervacemi to je trochu jak s notami na buben. Lidi se obvykle v tomto období už sami hlásili, že chtějí přijet, ale teď se to obrátilo. Sama je musím lehce pobízet, aby se vyjádřili, jestli přijedou. Očekávám spíš krátkodobé pobyty. Bojím se toho, že lidi už nebudou jezdit na hory na týdenní pobyty. Ale věříme, že kdo má hory rád, tak přijede,“ doufá majitelka Sněženky.

V sobotu se konala na parkovišti na Pomezních Boudách gastronomická akce Maloúpská vařečka.
Na Maloúpské vařečce lidem nejvíce chutnala pajšlouka z králíka od Trautenberka

S napětím budou očekávat účty za energie také v Pivovaru Trautenberk. „Vzhledem k tomu, že celý provoz je závislý pouze na elektřině, situaci samozřejmě vnímáme a s napětím čekáme, kam se cena za odebranou elektřinu vyšplhá nyní po letní sezoně, kdy jsme zatopili. Zatím ale nepanikaříme a spíš se snažíme chovat úsporně,“ tvrdí ředitelka Pivovaru Trautenberk Dagmar Budová.

Kvůli ubytování má optimistický výhled. „Zima je srovnatelná s minulým rokem. Rozhodně si nemůžeme stěžovat. Pokud bude dostatek sněhu, tak věřím, že bude zimní sezona fajn,“ dodává Budová.

Hotel Hořec v Malé Úpě prochází zásadní rekonstrukcí, postaven byl v roce 1928.
Ikonický hotel v Malé Úpě změní podobu, bude z něj půjčovna lyží a muzeum

Navzdory očekávanému zdražování si chce Malá Úpa zachovat pověst cenově dostupného střediska. „Energetická krize je špatná i v tom, že některé starší boudy nejsou izolované. Ty budou mít velké problémy. Nemůžou si ale dovolit několikanásobně zvýšit cenu,“ upozorňuje starosta Malé Úpy Karel Engliš, který povede krkonošskou obec i v dalším volebním období.

„Zdražování bude hodně citlivá záležitost. Nechtěl bych, aby se kvůli této situaci změnila klientela Malé Úpy, která je vnímaná jako cenově dostupné středisko. O tohle renomé nechceme přijít,“ zdůrazňuje Engliš.

Slavný hokejový brankář Dominik Hašek (vpravo) s režisérem filmu Danem Pánkem při začátku natáčení filmu Děti Nagana v krkonošské Malé Úpě.
Horské kluziště zachránilo filmaře, začali tam točit film o Naganu. Hašek chytal