„Dražby se zúčastnilo devět dražitelů, kteří museli splnit zákonem stanovené podmínky a složit dopředu dražební jistotu 300 tisíc korun. Z vyvolávací ceny tři miliony korun se vítěz, který zůstal v anonymitě, dostal na 6,3 milionu přes 85 příhozů," informovala mluvčí kraje Martina Götzová. Minimální příhoz byl deset tisíc korun.

„S výsledkem dražby jsme velice spokojeni. Doufali jsme, že bychom mohli Belveder vydražit minimálně za dvojnásobek odhadní ceny, což se podařilo," řekl krajský radní pro oblast majetku a investic Josef Dvořák.

Belveder v Peci pod Sněžkou, který byl objektem dražby, je bývalá základní škola při ozdravovně s ubytováním a přilehlými pozemky. „Budova už nebyla pro tyto účely dlouho využívána, ale nachází se v lukrativní lokalitě v blízkosti sjezdovek v Peci pod Sněžkou," uvedl krajský radní Josef Dvořák.

Dodal, že kraj se rozhodl jít cestou veřejné dražby, protože je to nejprůhlednější způsob prodeje krajského majetku. „Postup je striktně stanoven zákonem, a je zde tak téměř nulový prostor pro jakékoliv korupční jednání," podotkl radní.

Kraj navíc zaznamenal velký úspěch s předchozí dražbou podobného objektu ve Špindlerově Mlýně, která se konala v květnu. Objekt Tři hody se podařilo vydražit za 16 a čtvrt milionu korun, přičemž vyvolávací cena byla pět milionů. Také tento zisk šel na investice do budov Sdružení ozdravoven a léčeben, které draženou budovu pro prodej uvolnilo.