„Šíleně prásklo a vyhodilo nám to pojistky. Přestal fungovat telefon a internet, úplně to vyrazilo zásuvku,“ líčí obyvatelka jednoho domku na Kramolně včerejší zásah bleskem. Takhle ničivě udeřil před devátou hodinou ráno.

„Telefon a internet přijeli zprovoznit technici, ale počítač nejde a zřejmě „odešel“ i satelitní přijímač,“ sčítá škody žena, která si nepřála zveřejnit své jméno. Dodává, že někteří sousedé dopadli mnohem hůř. „Nějaké ztráty sice budou, ale ještě je to únosné. Sousedi měli dokonce vyražené zásuvky i s kousky omítky, nedaleko hořel sloup vysokého napětí,“ popisuje první osobní zkušenost s následky ničivého přírodního živlu. „Stačila jedna velká rána a bylo to,“ krčí smutně rameny.

Během noci ze čtvrtka na pátek a včerejšího rána evidovali energetici v kraji nespočet poruch na vedeních vysokého napětí, které způsobila právě bouřka. K nejpostiženějším oblastem patřilo Rychnovsko a Náchodsko.

Na Rychnovsku byly v dopoledních hodinách výpadky proudu v Česticích, Častolovicích, Kostelci nad Orlicí, Kostelecké Lhotě, Zdelově a Žďáru nad Orlicí.

Na Náchodsku došlo k výpadkům v Bezděkově nad Metují, Polici nad Metují, Velkých Petrovicích směrem na Maršov nad Metují a dále k Petrovicím a Petrovičkám. „Vzhledem k tomu, že je konec týdne a budou najíždět chataři a chalupáři, očekáváme další hlášení poruch na vedeních nízkého napětí. Naši technici budou v pohotovosti i o víkendu,“ řekla mluvčí ČEZu Šárka Beránková.

Na vině všech závad byl velmi silný vítr, při kterém větve a podmáčené stromy padaly do vedení. Občas vítr shodil i celé vodiče. Podle Beránkové byla situace poměrně vážná. „Co se týká Náchodska, je to letos asi největší kalamita,“ sdělila mluvčí a ujistila: „Pracujeme na tom, budeme se snažit ty poruchy odstranit ještě během pátečního dne, podle předpovědi mají ale bouřky pokračovat, takže se dá předpokládat, že se v průběhu dne budou objevovat další poruchy. Navíc se každou minutou situace mění.“