Po sedmimetrovém žralokovi na dostihovém závodišti v pražské Chuchli, šestitunovém asteroidu v Olomouci nebo dvoumetrovém lvu z nerezu v centru Trutnova odhalí sochař Michal Gabriel vůbec poprvé sochu na hudebním festivalu. Bude to v pátek večer při Artu Kus v Trutnově na Bojišti. Jeho 3,5 metrů vysoký a 2,5 tuny vážící ocelový jezdec na koni se zdrží na Bojišti ještě měsíc při promítání letního kina a dalších akcích. V září se přesune na Krakonošovo náměstí v Trutnově a odtud „odcválá“ příští rok na filmový festival v Karlových Varech.

I tato událost svědčí o tom, jak svérázný je festival Artu Kus, který položil před rokem základy nové tradice na trutnovském Bojišti. Legendární festivalové hnízdo tak neosiřelo po odstěhování Věchetova mítinku, který našel nové útočiště v Brně.

V Trutnově na Bojišti začne ve čtvrtek festival Artu Kus. Loni se konal premiérový ročník.
Bojiště bude patřit čtyři dny festivalu. Ve čtvrtek začíná Artu Kus

JÓGA, TETOVÁNÍ I ŠKOLKA PRO DĚTI

Čtyřdenní Artu Kus, organizovaný týmem provozovatele areálu Bojiště Romanem Dorňákem, začal ve čtvrtek a mixuje koktejl různých druhů umění, od hudby přes divadlo, výtvarnictví až po sochařství. Zahraje při něm 29 kapel, nabízí autorské čtení, básně, debatní kroužky o sociálních sítích a společenských fenoménech i místo pro jógu či tetování a dětskou školku.

Hlavním tahákem bude švýcarská kapela Young Gods, která vystoupí v pátek v noci, a zahraje v České republice jednorázový koncert, doplněný laserovou a světelnou show. „Oproti loňskému prvnímu ročníku máme více uměleckých a výtvarných instalací,“ říká šéf festivalu Roman Dorňák. Například Jan Hradil, expert v oboru lightshow, někdejší spolutvůrce pražské Laterny Magiky na Nové scéně Národního divadla, má zavěšená zrcadla v šestimetrové výšce, ze kterých střílí laser.

O první ročník trutnovského street food pikniku byl velký zájem.
Gastronomie lákala. Food piknik zaplnil nábřeží, lidé vyjedli hmyzí lívanečky

„Kapacitu jsme přizpůsobili aktuální podmínkám. Máme připravené dezinfekce, budeme měřit lidem teplotu na vstupu, dezinfikovat se budou bary. Ve vnitřních sálech máme divadelní představení a pokud kapacita přesáhne 100 osob, lidé musí mít roušky,“ poukazuje na nezbytná opatření.

ŽRALOK HLÍDÁ DOSTIHOVOU CHUCHLI

Festival bude mít i sochu, kterou na Bojišti odhalí v pátek večer sochař Michal Gabriel. Ten je v Trutnově pověstný skupinou bronzových šelem, které umístil před společenské centrum Uffo, nebo loňskou novinkou, velkým lvem z nerezu u Galerie města Trutnova v centru.

Socha ocelového jezdce na koni je vyrobená z nerezové oceli a vznikla v rámci sochařského programu v trutnovské firmě Kasper. „Bude zajímavé vyzkoušet umístění sochy v neokázalém prostoru, kam by se jinak těžko dostávala. Na hudebním festivalu jsem ještě opravdu sochu neměl,“ říká Michal Gabriel. Jeho dílo vzniklo v letošním roce. „Jezdec se dotýká rukama země, jede bez sedla v podstatě nahý, oblečený jen do ocelové struktury, ze které je stvořený. Nemá podstavec, tím se stala zem, po které jeho kůň kluše. Dotýká se jí rukama, aby kůň i on zůstali stabilní,“ popisuje sochař.

Podoba štěpanického hradu kolem roku 1400. Tři staletí na něm vládli Valdštejnové.
Hrad v Krkonoších odstřeloval farář, těžilo se tam zlato. Ožívá díky bílé paní

Jiná socha Michala Gabriela, sedm metrů dlouhý a 6,5 tuny vážící Ocelový žralok, zdobí od června dostihové závodiště v pražské Chuchli. Michal Gabriel získal za žraloka hlavní cenu na festivalu Nord Art v Německu, kde byl vystavený dva roky a stal se součástí  národního pavilonu. Od konce roku 2019 stála socha žraloka před Galerií Václava Chada ve Zlínském zámku, nyní je dva roky zapůjčena na závodiště v Chuchli.