Například v Královéhradeckém kraji se průměrné ceny nejpoužívanějšího Naturalu 95 od soboty zvýšily o třicetník. Nafta vyrazila vzhůru o něco pomaleji. Vyplývá to z aktuálních údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

„Na pumpě tady v Třebové, kde jsem ještě ve čtvrtek kupoval benzin za 35,40, už stojí 36 korun," posteskl si profesionální řidič Karel Jehlička

Průměrná cena nafty na burze v Rotterdamu přitom poklesla a cena benzinu se snížila. „Kdyby nedošlo k devizové intervenci České národní banky, tak se čeští spotřebitelé mohli těšit i v tomto týdnu ze zlevnění pohonných hmot v řádu desetihaléřů. Nyní mohou naopak očekávat obdobné zdražení," vysvětluje analytik společnosti Colosseum Vít Jedlička.

Až do víkendu tak pumpy devět týdnů za sebou zlevňovaly. Cena Naturalu 95, který je nejprodávanějším druhem benzinu, se však včera dostala například v hradeckém kraji na úroveň, která byla zhruba před měsícem – na 35,47 koruny za litr. Nafta stojí asi o 10 haléřů méně. Pumpy v Pardubickém kraji jsou asi o dvacetník levnější.

Už se kvůli benzinu nevyplatí ani jezdit do Polska, kde jsou ceny po devalvaci koruny vůči euru prakticky stejné jako u nás.