Už ji „nakrmili"

Zelná polévka, káva, sirupy, nealko nápoje, čokolády, bonbony, domácí vajíčka, povidla, vločky, těstoviny, arašídy či sušenky - to vše putovalo v premiérové várce do první veřejné lednice v Královéhradeckém kraji. Lednice bude přístupna všem a to bez rozdílu. Na jedné straně do ní každý může cokoliv dát (v rámci pravidel) a na straně druhé si z ní každý může cokoliv vzít.

Autorkou nápadu otevřít veřejnou lednici v České Skalici je místní rodačka Pavlína Joudalová, která se inspirovala podobnými projekty v jiných městech. „První veřejná lednice u nás začala fungovat v roce 2016 v Praze a pak se začali objevovat i v dalších městech. Nejblíže k nám je asi v Chrudimi," říká při jejím plnění. "Nepřejeme si nic jiného, než aby lednice splnila účel, se kterým byla vytvořena a lidé do ní bez ostychu jídlo nejen vkládali, ale i odebírali,“ dodává.

Kromě pěti autobusových zastávek, jež bude využívat přes 200 spojů, je součástí terminálu záchytné parkoviště pro zhruba 90 automobilů a dominantou je prosklená automatizovaná cyklověž, kde si za pětikorunu budou moci cyklisté bezpečně uschovat kolo.
FOTO: V Jaroměři otevřeli autobusový terminál

Lednice stojí na zpevněné ploše na pozemku soukromé firmy, jejíž majitel nejenže umožnil využití prostoru, ale zároveň dodává lednici i elektřinu. "Požehnání máme i od českoskalické radnice a ráda bych na ní použila i znak města,“ doplnila Pavlína Joudalová, která se bude v rozjezdu této služby společně s kamarádkou věnovat doplňování a kontrole stavu lednice každý den.

Jídlo z Rajské zahrady

„Hotel Rajská zahrada nám případně poskytne jídla, která se neprodají. Z hlediska hygieny je totiž denní menu k dispozici nejdéle po dobu tří hodin po uvaření a pak se vyhodí, což mi přijde jako neuvěřitelná škoda,“ říká o jednom z impulsů pro založení veřejné lednice „Sháněla jsem místo, kam s tímto jídlem, protože to považuji za nesmyslné plýtvání.“

Ilustrační foto
Telefonní blackout vznikl v Hradci. Trval téměř tři dny

Do jaké míry budou lidé ochotní se o své přebytky rozdělit ukáže čas. „Momentálně je to všechno v prvopočátku, zatím jsem začala spolupracovat na sociálních sítích a doufám, že se to rozšíří. Spoléháme na to, že lidé, co do lednice budou darovat tak budou respektovat a ctít určená pravidla," říká s tím, že provoz veřejná lednice, na jejichž dveřích jsou pravidla pro její plnění a odebírání jídla a pití napsána, bude monitorovat kamerový systém.

I když se na facebookovém profilu Nevyhazuj Zbytečně objevují převážně pozitivní komentáře, kteří tuto aktivitu chválí a drží ji palce, někteří lidé už vyslovili obavu, aby se lednice nestala „krmítkem“ pro pochybné existence a bezdomovce, kteří se budou v jejím okolí srocovat.

Pavlína Joudalová i tyto názory chápe, ale z jejich naplnění obavu nemá.

Dopravní nehoda. Ilustrační foto.
Nebezpečné prázdninové silnice: Kde a kdy se v létě umírá nejvíce?

„Vše má své pro a proti. Lednice je určena komukoliv a to bez rozdílu. Umístěna je u hlavní silnice mimo centrum města, v objektu s kamerovým systémem, ale přístup není a nebude omezen nikomu. I bezdomovci jsou lidé a nikdy nevíte, kdy se můžete ocitnout v podobné situaci. Budu naopak ráda, když to jídlo zmizí, než kdyby zde zůstávalo. Myšlenkou veřejné lednice je, aby sloužila komukoliv. Pevně věřím, že naše sdílená lednice bude především přínosem, ale jsme teprve na začátku, tak je předčasné spekulovat,“ dodala iniciátorka první veřejné lednice v kraji.

Jiří Řezník