„Pro Náchod je to v podstatě historický mezník, kdy díky těmto finančním prostředkům máme po více než čtvrtstoletí příležitost k obnově lázní a návratu k původní slávě. Konečně můžeme začít stavět!“ těší se starosta Náchoda Jan Birke.

Zatímco v Náchodě se začnou budovat Malé lázně s kolonádou a prameníky s kyselkou z vrtů, které město nechalo zhotovit na svých pozemcích, z hronovského parku Aloise Jiráska má v příštím roce vzniknout moderní park s mnoha novými a zajímavými prvky.

SPORT, RELAXACE I PŘÍJEMNÉ OSVĚŽENÍ

„Okolo celého parku vznikne osvětlená okružní promenáda. Její povrch bude vhodný i pro sportování. Vybudují se nové toalety, rozšíří se zázemí amfiteátru, který se zároveň i zastřeší. Původní bazén se odstraní, přibude nové pítko a balneoprvek, který osvěží,“ popisuje místostarosta Hronova Josef Thér a prozrazuje, že novinkou bude molo, které bude zabíhat do řeky a z místa bývalého koupaliště vznikne písčitá duna. Přibude dětské hřiště i plocha pro odpočinek. Klidová místa pro relaxaci mají být i nedaleko tamního domova pro seniory. „Po zakončení divadelního festivalu Jiráskův Hronov by se park měl začít budovat,“ dodává místostarosta.

Kudowa Zdrój zase hodlá vyčistit lázeňské jezírko a opravit jeho hráz a schody, zrevitalizuje také prameník v parku. Poslední partner, Duszniki Zdrój, použije finance na úpravu Chopinovy aleje, dva prameníky, modernizaci vodního toku i na zpracování filmu o česko-polském lázeňském okruhu.

Místostarosta Náchoda Jan Čtvrtečka dodává, že celý projekt, nazvaný Aqua Mineralis Glacensis, řeší využití přírodního bohatství v podobě minerální vody, s odlišnými vlastnostmi u každého z partnerů, a zároveň zpřístupnění kulturního bohatství, které toto území s minerálními prameny nabízí. „Region má vysoký potenciál pro rozvoj cestovního ruchu, který je zároveň jednou z mála příležitostí pro hospodářský růst měst,“ připomíná.

PŘEDSTAVITELÉ MĚST Náchod, Hronov, Kudowa Zdrój a Duszniki Zdrój se sešli v obřadní síni náchodské radnice k podpisu společné deklarace o spolupráci na základě rozhodnutí o poskytnutí dotace dva miliony eur na projekt Aqua Mineralis Glacensis.Zdroj: Archiv

PŘEDSTAVITELÉ MĚST Náchod, Hronov, Kudowa Zdrój a Duszniki Zdrój se sešli v obřadní síni náchodské radnice k podpisu společné deklarace o spolupráci na základě rozhodnutí o poskytnutí dotace dva miliony eur na projekt Aqua Mineralis Glacensis.