Každý má ve svém oblíbeném kraji cesty a cestičky, zákoutí a pohledy, které rád navštěvuje, protože mu přirostly k srdci. Pokud žijete v Českém ráji nebo se tam jezdíte toulat, jistě máte takových míst celou řadu.

Trosky, Hrubá Skála, Prachovské skály, Valdštejnovo náměstí v Jičíně, Humprecht a Kost, Příhrazské a Suché skály, Valdštejn a Rotštejn, Hruboskalské skalní město a Drábské světničky, Hrubý Rohozec a Sychrov, Kumburk a Bradlec, Veliš a Libosad, Kozákov a Tábor, Semtínská a Tatobitská lípa, rebelantské zvony v Rovensku a koupání v Pelíšku či Jinolicích, ale také jičínské Muzeum hry nebo turnovské muzeum kamenářské. Prostě pohádková země. A tak není divu, že sem už v minulém století vedly kroky nejen turistů, ale i mnoha českých  i zahraničních filmařů.

Vzpomínky ožívají ve filmech

Český ráj byl, je a bude  jejich rájem. A protože  ho proslavili v řadě filmových snímků, ožívají na filmovém plátně i místa vzpomínek všech,  kteří si krajinu zamilovali a jezdívali sem právě v době, kterou připomínáme.  Třeba Princ Bajaja, filmová pohádka natočená na počátku 70. let minulého století s Magdou Vášáryovou a Ivanem Palúchem v hlavních rolích: Princ sice tříhlavému draku stíná hlavu v barrandovských ateliérech, ale všechny další scény se odehrávají v Českém ráji.

Bajajovy otázky v Adamově loži

„Co je to vlastně štěstí," ptá se Bajaja kouzelného koně. „Štěstí je tvá radost, která nepřináší druhým smutek ani žal. To ostatní je sobectví," zní odpověď. Kde se tento rozhovor odehrává? V Adamově loži blízko hruboskalského zámku.

Jsou to právě jeho kulisy, které v této pohádce hrají možná tu skutečnou hlavní roli. Vždyť právě tady, na hlavním nádvoří, se koná rytířský turnaj, právě tady byli loupežníci naházeni dolů přes hradby. Ve filmu se objeví i další místa. Rybník na Věžáku, nebo Kopicův statek, který se nachází mezi  Valdštejnem a Hrubou Skálou. V minulém století v něm  žil hospodář Vojtěch Kopic. Ten do blízkých skal vytesal postavy z českých dějin. Najdete tu kněžnu Libuši vedle Karla IV. nebo Tomáše Garrigue Masaryka. Úchvatná galerie.

Však si také Kopicův statek nezahrál jen v Princi Bajajovi, ale třeba v Nesmrtelné tetě, v pohádce Princ a Večernice, či filmovém dramatu z období třicetileté války Psí kůže. Kopicův statek účinkoval i v televizním seriálu Evy Hudečkové O ztracené lásce či v Prima sezóně režiséra Karla Kachyni.

V pohádce hraje i Dlaskův statek

Skvost lidové architektury – Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova je od Kopicova statku vzdálen, jen co by kamenem dohodil. Tady se připomíná pohádka Rumplcimprcampr. Na nedaleké zříceninu hradu Frýdštejn se zase točila česká filmová pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Sychrov je  místem, kde ožívá princezna Zlatovláska a putuje filmem spolu s Nesmrtelnou tetou.

Jak dostat štáb na skály

Rodinný snímek Jak dostat tatínka do polepšovny patří mezi ty, kterým Český ráj skvěle posloužil pro natáčení exteriérů. Vždyť je hlavně o skalách a lezení na ně. V Hruboskalském městě jsou jich desítky, u kterých filmový štáb pobýval.  S tímto divácky vděčným filmem je spojena ještě jedna zajímavá paralela. Malý Vašík s tátou na skále nad rybníkem  se nacházejí v úplně stejném místě, kde princ Bajaja odpočívá se svým koněm. Tedy na Věžáku.

Přitažlivé pro filmové tvůrce jsou samozřejmě Trosky. Magické skalní věže hradu lákaly už v dávných dobách, čedičové homole byly osídleny již v pravěku. Před staletími tu vznikl hrad, který na čas ovládli i loupeživí rytíři, takže se dodnes traduje, že v podzemí pod ním je ukryto zlato z klášterů, jež rytíři vyloupili. Na Troskách v pohádce Princ Velen bojuje o Večernici se zlým čarodějem Mrakomorem.

Ve shrnující studii, sestavené před dvěma lety, je ve sledovaném regionu uvedeno přes 40 míst, kde se v minulosti natáčela nějaká pohádka či film, a to české i zahraniční provenience. Celkem zde od 50. let minulého století do současnosti vznikla skoro stovka filmů, respektive v tomto počtu filmů či pohádek se Český ráj v nějaké podobě objevuje.

V nadcházejících  měsících bude natáčet norská produkce na Kosti a v Prachovských skalách film Král Vánoc, který vychází ze stejnojmenného televizního seriálu. Premiéra v Norsku je plánována na Vánoce 2015, v jednání jsou i další trhy (zejména sousední Švédsko a blízké Dánsko).  Do filmové turistiky se chtějí zapojit památkové objekty v regionu. Na rok 2016 se chystá připomínka výročí natáčení pohádky Princ Bajaja (1971) na Hrubé Skále, v příštím roce se zde má konat festival horolezeckých filmů. Zkušenosti s turisty, kteří se zajímají právě o místa natáčení filmů a pohádek, mají na Sychrově, ve Vesci u Sobotky, na Kosti. Vyhledávané jsou i Prachovské skály. Ty v poslední době posloužily i jako atraktivní kulisa pro reklamy.   (jm, char)