„Máme asi největší výběr druhů stromků v regionu. Zájem lidí se ale mění, když jsme začínali, hodně lidí si kupovalo klasický smrček nebo borovičku a jedle byla spíš okrajovou záležitostí. Dnes je to naopak. Stromky pro vánoční trh začínáme vyřezávat od 15. listopadu,“ říká Pavel Michl.

Stromečky je třeba svézt na jedno místo, kde se upravují, označují a balí. Práce na plantážích, odkud putuje kolem pěti tisíc stromků pro vánoční trh, je však po celý rok dost.

Stromky rostou až patnáct let

„Celou plantáž musím několikrát do roka obejít a každý stromek upravit střihem. Snažím se tak, aby stromek rostl co nejpomaleji a byl hustší. Každý druh stromu má svoji specifickou výchovu. Je to tak trochu alchymie. Už v září pak musím obejít celé plantáže znovu a označit barevnými pásky ty, které půjdou ten rok k řezu,“ popisuje Pavel Michl.

Než stromek vyroste pro vánoční prodej, trvá to u jedlí až patnáct let. Nejrychleji rostou borovice - osm až devět let. Jedle vyrůstají na plantáži ve Skuhrově nad Bělou, kde jim prý podhorská půda lépe svědčí.

Stromky z podhůří Orlických hor si už za pár dní najdou cestu do tisíců domácností, ať už si je lidé koupí v obchodech či přímo v Houdkovicích. Jejich prodej tady začne za patřičné sváteční atmosféry už za pár dní.

Jana Drejslová.
„Koalici v žádném případě neopustíme"