Pohyb po cyklostezce evidují tři sčítače, z jejichž údajů vyplývá, že cesta je nejvytíženější u hradecké části Věkoše, kde bylo naměřeno 300 tisíc lidí. Podle sčítačů se nejvíce jezdí po cyklostezce poblíž krajského města, naopak nejslabší provoz je na Kuksu.

Rekordní svátek

Cyklostezka na Kuks byla uvedena do provozu loni v květnu, kraj má k dispozici čísla do konce letošního srpna.

„Letos byla cesta nejvíce vytížena o letních prázdninách. Jen v červenci přijelo do Kuksu 15 tisíc cyklistů, ve Věkoších byl napočítán dvojnásobek," uvedla mluvčí Královéhradeckého kraje Martina Götzová. Rekord drží Věkoše, kudy letos 8. května projelo či prošlo 2991 lidí.

Cyklostezka dlouhá 26 kilometrů za 68 milionů korun vede podél Labe přes Smiřice, Josefov a Jaroměř. Je to jedna z nejdelších souvislých stezek pro cyklisty a bruslaře v Královéhradeckém kraji. „Čísla potvrzují, že tato investice poskytuje dobrou službu. Stavba navíc slouží lidem pro bezpečnou cestu do práce," uvedl radní Otakar Ruml.

Další cyklostezky
Královéhradecký kraj rozdělí milionovou dotaci na nové cyklostezky. Třebechovice pod Orebem potřebují 90 tisíc korun na dokumentaci stezky do Krňovic,  jičínská radnice 280 tisíc na projekt Jičín – cyklostezka PFT – Ruská a Česká Skalice 320 tisíc na zpracování projektu Stezky, pěšiny a chodníky do Ratibořic a na Rozkoš. Vrchlabí zužitkuje 70 tisíc na projektovou dokumentaci akce Stezky pro pěší a cyklisty a Královéhradecká labská o.p.s. použije 290 tisíc na Kladskou stezku, úsek Jaroměř – Rychnovek.

Plánují prodloužení

Cyklostezka do Kuksu  je součástí Labské cyklostezky (Elberadweg). Stezka by měla vést od pramene Labe až k Severnímu moři. Německá trasa je hotová a až do Polabí měří 1270 kilometrů.

Prvním východočeským úsekem, který byl vybudován jako součást Labské stezky, se v roce 2009 stala 4,5 kilometru dlouhá cyklostezka podél Labe v Hostinném. Nyní společnost Revitalizace Kuks usiluje o získání dalších prostředků z evropských dotací na prodloužení cyklostezky z Kuksu do Dvora Králové a dále do Hostinného.

„V Německu jsou tři koordinační úseky Labské stezky, my bychom chtěli jeden úsek," řekl radní Otakar Ruml. Ke koordinaci se vedle Královéhradeckého hlásí ještě  Ústecký a Středočeský kraj. „Očekáváme, že se přihlásí i Pardubický kraj," uvedl radní.

Výstavba Labské stezky je zatím nejdále v Ústeckém kraji, kde je hotovo 72 z 96 kilometrů. Královéhradecký úsek však  má oproti ústeckému více než dvojnásobnou návštěvnost.

Hradubická

Další významnou cyklostezkou, která by v regionu měla vzniknout, je trasa z Hradce Králové do Pardubic. Podle pardubických radních by stavba první etapy z Hradce do Vysoké nebo Opatovic  mohla začít v příštím roce. Byl založen svazek měst a obcí, přes něž cesta povede, vykupují se pozemky a řeší se financování.

Velmi oblíbený je úsek cyklostezky z Rábů pod Kunětickou horou do Pardubic.