Premiéra babyboxu

A skutečně, v boxu ležel chlapeček – první v rychnovském okrese, v rámci republiky však už 149. zachráněné dítě.

Před necelým rokem, když se rychnovský babybox v areálu nemocnice instaloval, řekla místostarostka města Jana Drejslová: "I kdyby náš babybox zachránil jen jedno novorozeně, pak bude naše snaha naplněna. Vždyť každé dítě má právo na život."

Ve světle těchto slov by se mohlo zdát, že role babyboxu byla naplněna, ale zdravý chlapeček Vojtěch, jak chlapce pojmenoval, zakladatel dětských schránek Ludvík Hess po jednom z pražských mecenášů, vůbec nemusí být poslední.

„Já jsem dřív neměl na tyhle věci dobrý pohled, zdálo se mi, že to přímo vybízí mladé holky, aby si nedaly pozor, ale než aby je hodily někam do popelnice, tak tohle je lepší. Aspoň zase někdo, kdo děti nemůže mít, bude rád. Jestli tedy nezůstane v ústavu," okomentoval dění kolem babyboxu Karel Čermák.

Jeho paní se zajímala o to, jestli je možné Vojtíškovi nějak přilepšit.

„Oblečení, hračku, něco bych ráda dala, ale přeci s tím nepůjdu na vrátnici," uvažovala.

Hračky, oblečení i peníze

Tisková mluvčí nemocnice Hana Voborníková se k případným dárkům vyjádřila:

„Pokud jde o hračky, tak ne plyšové, jenom omyvatelné. Dobré by bylo dohodnout se s vrchní sestrou na oddělení, a to i kvůli oblečení. Pokud chce někdo přispět finančně, pak je nejlepší se obrátit přímo na Nemocnici Náchod, která má zřízený účet a použitím variabilního symbolu může dárce peníze nasměrovat na dané oddělení," vysvětlila.