Na odběry pravidelně chodí jen osm lidí ze sta. V počtu dárců krve je tak Česká republika zhruba na 22. místě. Ročně je v Česku provedeno přes 400 tisíc odběrů krve, z nich 90 procent bezpříspěvkových.

Podle primářky transfuzního oddělení pardubické nemocnice Heleny Geierové pociťují problém s nedostatkem dárců spíše nemocnice v Praze či Brně, menší města jsou na tom lépe. „My máme dárců vcelku dost, takže poptávku nemocnice stačíme pokrýt, ale přesto nové dárce vítáme," řekla lékařka.

Lidi, kteří dobrovolně a nezištně poskytují svou krev, aby zachránili jiné, připomene v sobotu Světový den dárců krve. Jeho letošní motto zní: Každý dárce krve je hrdina.

Člověku, který by chtěl darovat krev, stačí, aby přišel s občankou a průkazem zdravotní pojišťovny. „Jsme ale rádi, když zavolají předem," upozornila Helena Geierová.

Při odběru krve nebo jejích složek není vhodné 24 hodin předem pít alkohol a jíst tučná jídla, stejně tak není vhodná ani velká fyzická námaha či sportovní výkon.  Lidé by k odběru neměli přicházet nalačno: ráno si mohou dát lehkou netučnou snídani a zejména dostatek tekutin.

Muži mohou krev darovat maximálně pětkrát ročně, ženy čtyřikrát. Odběr takzvané plné krve, který je nejčastější, trvá  pět až deset minut, člověk při něm přijde o 450 mililitrů krve. Pracovníci transfuzních stanic jsou raději, když se lidé na odběr objednají. Dárců si váží, například v chrudimské  nemocnici pro ně mají v čekárně k dispozici bezdrátové připojení k internetu.

Pardubická nemocnice má v registru asi 3800 dárců. Ten nejzasloužilejší z nich poskytl svou krev potřebným už ve 200 případech.