Pokračující vytrvalý déšť v úterý po ránu mírně rozvodnil malé toky hlavně na Svitavsku. Nezpůsobily však prakticky žádné škody a už před polednem se začaly vracet zpátky do svých koryt.

Druhého stupně pohotovosti těsně dosáhla jen říčka Jevíčka v Chornicích na Svitavsku, Na Novohradce na Chrudimsku a na Úsobrnském potoku v Jaroměřicích na Svitavsku pak byl první, takřka neškodný stupeň. Odpoledne meteorologové odvolali i výstrahu před deštěm.

Srážky už od nedělního dopoledne ale byly v součtu velmi vydatné.  „Od pondělního do úterního rána v některých lokalitách Orlickoústecka a Svitavska spadlo až 40 milimetrů srážek, den předtím byla situace obdobná," podotkli meteorologové.

Ve středu by už mělo pršet jen výjimečně a konečně se oteplí na víc jak 20 stupňů, jak by si začátek září ostatně zasluhoval… V pátek by dokonce mohlo být až letních 27 stupňů. Dalších silnějších dešťů do již nasycených povodí by se tak lidé neměli obávat.

Už tři týdny trvající chladné a nyní navíc vlhké počasí dělá problémy spíše zemědělcům. Déšť brzdí dokončení již téměř hotových žní. Ty jsou přitom letos jinak lepší než v minulých letech. Sklizeň ozimého ječmene či řepky už ve východních Čechách prakticky skončila, hlavně v Pardubickém kraji zbývají ale ještě lány ovsa, jarní pšenice a částečně i tirticale a žita.

„Výnosy pšenice jsou rekordní, její kvalita se ale zhoršila, proto lze očekávat tlak českých odběratelů na nižší výkupní ceny," řekl šéf agrární komory v Chrudimi Jaroslav Kopista.