Až do letošního podzimu patřil region k oblastem, které sucho v Česku postihlo nejhůře. Hladina podzemních vod klesla až o několik metrů. Dobře to mohli pozorovat zejména lidé s vlastní studnou. Letošní deštivý podzim však podzemním vodám pomohl.

„U mělkých vrtů jsme se dostali na dlouhodobý průměr,“ řekl Deníku hydrolog Roman Pozler z královéhradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ještě v srpnu přitom hladiny podzemních vod v mělkých vrtech zůstávaly silně pod normálem.

U hlubinných vrtů je hladina stále nízko, podle Romana Pozlera se na nich vliv podzimních dešťů projeví až později.

„U čtyř sledovaných objektů je však poměrně dobře vidět, že se pokles zastavil, někde nastalo i mírné zlepšení,“ dodal.

Z mapy sucha na webu ČHMÚ tak konečně zmizela hrozivá červená barva označující podnormální stav vody v mělkých vrtech v kraji.

Deště pomohly i řekám. Ještě na konci prázdnin měla řada z nich velmi nízký průtok, u desítky toků bylo na mapě ČHMÚ dokonce označení „sucho“.

V současné době stav sucha není ani na jednom toku. „U řek se vliv srážek projevuje velmi rychle. Například Metuje nebo Dědina jsou nyní na průměrném průtoku za posledních třicet let,“ konstatoval hydrolog.

Hodně sněhu a pomalé odtávání

Řekám i pramenům podle meteorologů pomohly především vydatné říjnové deště. Minulý měsíc v kraji napršelo 97 milimetrů, což je 198 procent normálu z let 1981 až 2010.

V říjnu se už navíc objevilo i sněžení - na konci měsíce hlásila Labská bouda 35 centimetrů a Luční bouda 10 centimetrů sněhu.

Také listopad je zatím deštivý a ve vyšších polohách už je bílo. Například v noci na úterý napadlo na horách pět až 15 centimetrů sněhu. Nejvyšší pokrývka leží v Krkonoších, kde je v současnosti od 25 do 80 centimetrů sněhu.

Právě na vydatnosti srážek závisí, zda boj přírody se suchem bude zdárně pokračovat.

„Uvidíme, co bude dál. Pomohla by deštivá zima a na horách by mělo pořádně nasněžit. Důležité však také je, aby pak na jaře sníh odtával velmi pomalu – odtávání by mělo trvat aspoň měsíc,“ řekl Roman Pozler.

Mapa ČHMÚ: Stav hladiny podzemní vody v mělkých vrtech.Zdroj: ČHMÚ