„Bez jakéhokoli náznaku bázně přešla přes hosty sedící na zahrádce do restaurace, kde si personál všiml, že se nejedná o zatoulaného psa, ale o vlka a restauraci okamžitě uzavřel,“ napsala na svém facebookovém účtu restaurace s dodatkem, že ihned alarmovala policii, veterináře a KRNAP.

Dezorientovaná šelma

Zástupci KRNAPu následně potvrdili, že se jednalo o vlčici, kterou na konci týdne odchytli v ohradě s ovcemi ve Vrchlabí. Tu následně pustili do volné přírody. Nově nabitá volnost však nebyla pro roční vlčici tím pravým „ořechovým“.

„Vypuštěná mladá vlčice se v minulých dnech potulovala v údolí Labe mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem. Nakonec dezorientovaná vběhla do restaurace hotelu Velveta, kde ji museli přivolaní veterináři uspat a převést do karantény v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem,“ uvedl Mluvčí KRNAPu Radek Drahný a dodal, že od pátečního vypuštění se množila pozorování této mladé vlčice, která se zdála zesláblá a dezorientovaná.

„Při shánění potravy dokonce strhla na Přední Labské jedno štěně. Celá situace si vyžádala zásah odborníků v okamžiku, kdy při svém bloudění krajinou vběhla do restaurace hotelu Velveta, kde ji zastihl přivolaný veterinář a narkotizační střelou ji zneškodnil“ dodal mluvčí KRNAPu. Ve dvorské zoo pak zůstane roční vlčice do doby, než odborníci rozhodnou o jejím dalším osudu.

Hlavně klid

Podle vedoucího zoologa dvorské zoologické zahrady Jaroslava Hyjánka není jasné, co vlčici k jejímu chování vedlo. „Co vlčici vedlo k tomu, že zabloudila do restaurace zatím nevíme, v situaci mohlo hrát roli více různých faktorů – dezorientace, onemocnění, domácí chov. Zvíře teď čekají veterinární prohlídky,“ nechal se slyšet Jaroslav Hyjánek s dodatkem, že vlk je silně smečkovité zvíře, kdy právě toto odtrhnutí mohlo hrát při chování vlčice svoji roli.,“ dodal zoolog.

Jaroslav Hyjánek také poradil, co má člověk dělat, pokud se ve volné přírodě s vlkem, či jiným divokým zvířetem, setká: „Pokud se obyčejný člověk setká s divokým zvířetem, je potřeba zůstat v klidu a snažit se mu uvolnit prostor pro odchod.“

Vlčice konečně opustila ovčí ohradu na Vrchlabsku a zamířila na svobodu.
Vlka není třeba se bát. Je velice plachý, říká Jakub Kašpar

Veronika Matúšová, (pv)