Dlužných alimentů na nezletilé děti je rok od roku méně a východní Čechy jdou v tomto trendu příkladem.

Týká se to hlavně Královéhradeckého kraje, kde například jen mezi roky 2015 a 2016 klesl počet neplatících otců bezmála o třetinu. Výživné na své děti tu neplatí už jen 2,5 procenta rodičů s vyživovací povinností. Kraj tak skokově předstihl i sousední Pardubický kraj, kde podíl neplatičů výživného vloni klesl na 2,8 procenta.

Trestného činu neplacení výživného se nyní na východě Čech dopouští jen zhruba 950 rodičů, ve velké většině logicky otců.

„V Královéhradeckém kraji došlo k výraznému poklesu počtu dlužníků, čímž se dostal na úroveň Pardubického kraje. Vliv měl na to především rozvíjející se automobilový průmysl, který výrazně snížil zdejší nezaměstnanost. Oba východočeské kraje se teď dostávají mezi české premianty," okomentovali to experti z Asociace neúplných rodin.

Méně neplatičů než ve východních Čechách je jen ve Zlínském a Jihomoravském kraji se silnou křesťanskou tradicí a výrazně nižším počtem rozvodů. Výhodou východních Čech je naproti tomu velmi nízká nezaměstnanost v porovnání se zbytkem Česka.

Vedle lepší ekonomické situace posledních let napomohla poklesu počtu dlužníků také hrozba odebrání řidičského průkazu.

Vláda nedávno schválila také systém „státních alimentů", které by matkám za dlužné otce platil stát. Vyplacené dávky by pak po krkavčích rodičích zpětně vymáhal. Návrh má však řadu odpůrců kvůli mizivé vymahatelnosti vyplacených dávek. Rozpolcená je ohledně státních alimentů i veřejnost. Podle nedávného průzkumu agentury Sanep je pro jejich zavedení jen zhruba polovina Čechů.

Kámen úrazu vymahatelnosti státních alimentů po dlužnících je totiž skutečnost, že kde nic není, ani smrt nebere. Efektivnější variantou je tak podle mnohých spíše strhávání dlužných alimentů pracujících dlužníků z jejich výplaty.

„Stát by měl platit alimenty v první řadě za ty, co platit chtějí, ale přišli o práci ne svojí vinou nebo jejich plat je takový, že výše výživného je žene do stavu, že co jim zbude nepokryje ani výdaje na to, aby mohli jezdit vydělávat," míní například čtenářka Deníku Magdalena R.