V Jilemnici postavil kandidátku Sbor dobrovolných hasičů, v Malých Svatoňovicích Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Není to žádná požárnická recese, ale regulérní snaha dostat se do zastupitelstva. Jak vážně situaci berou, potvrzují jména na pozicích lídrů. V Jilemnici je jedničkou kandidátky hasičů současný místostarosta Vladimír Vinklář, v Malých Svatoňovicích dokonce starosta obce Vladimír Provazník, který je i starostou místního sboru dobrovolných hasičů.

Na obou místech kandidují hasiči pravidelně. V Malých Svatoňovicích se jejich kandidátka poprvé objevila při komunálních volbách v roce 2002. „Jsme všichni hasiči, takže za hasiče kandidujeme už léta. Jsme všichni nezávislí, ale kandidátku podáváme společnou už tradičně,“ říká Vladimír Provazník. „Nejedná se o žádnou recesi, ale o historickou tradici,“ upozorňuje.

Také v Jilemnici nejsou kandidující hasiči neobvyklým jevem. Do voleb jdou pravidelně, v zastupitelstvu mají jednoho zástupce. Teď jich chtějí víc. „Většina lidí z kandidátky hasiči jsou, dobrovolní, profesionální i členové výjezdové jednotky. Sešla se parta lidí, která se chce zapojit do dění ve městě,“ říká Vladimír Vinklář, místostarosta Jilemnice. Sám je také hasičem, na starosti má výjezdovou jednotku. Kandiduje za ně ovšem poprvé, dříve byl ve Sdružení nezávislých kandidátů. „Hasiči kandidují v Jilemnici dlouhodobě. Letos mi nabídli pozici jedničky do voleb. To byla nabídka, která se neodmítá,“ přiznává Vinklář.

V Teplicích nad Metují na Náchodsku budou voliči vybírat 11 zastupitelů z osmi kandidátek. Jednu z nich tvoří pouze obyvatelé městské části Zdoňov, na další jsou pouze hasiči. Zajímavostí je, že v čele kandidátky Změna pro město je dlouholetá tajemnice Městského úřadu Blanka Fichtnerová, která je tak přímou soupeřkou současného starosty Milana Brandejse. O přízeň voličů se bude ucházet i nezávislý kandidát Michal Fichtner, který momentálně v Teplicích nebydlí, je na kandidátce sám a rád by přinesl informovaný pohled zvenčí, který by nebyl ovlivněn lokálním lobbingem.

Sbor dobrovolných hasičů kandiduje do podzimních komunálních voleb také ve Staré Pace.

Cestička k domovu i sokolovéVedle hasičů sestavila ve Staré Pace devítičlennou kandidátku TJ Sokol Stará Paka. Také TJ Sokol Podhorní Újezd a Vojice vyslaly kandidáty do volební vřavy. Některá seskupení zaujmou názvem. Na Hořicku kandiduje v Cerekvici nad Bystřicí sdružení Cestička k domovu. Jedinou obcí, která nesestavila kandidátku a nepůjde do voleb, jsou Kbelnice na Jičínsku. Obec budou do doby, než bude vypsán náhradní termín voleb, řídit úředníci.