Patří mezi ně například výstavba cyklostezky podél ulice Pražská v Pardubicích, na níž z Evropské unie poputují 2 miliony korun, pořízení kamerového systému v krajském městě (10,3 milionu korun) nebo modernizace odborných učeben v základních školách v Lázních Bohdaneč a Dašicích (oboje 5,1 milionu korun).

„Podpořili jsme také další dva projekty, které předložili podnikatelé a soukromé firmy. Zároveň jsme museli vrátit pět projektů za 112 milionů korun žadatelům k dopracování,“ řekl předseda Řídicího výboru a primátor města Pardubic Martin Charvát.

V druhém kole prezidentské volby vyzve Miloše Zemana Jiří Drahoš
Zeman, nebo Drahoš? Koho chcete vy? HLASUJTE!

Řídicí výbor ITI zároveň schválil harmonogram výzev pro rok 2018. Aglomerace má v plánu vyhlásit pětadvacet výzev za více než 1,2 miliardy korun.

„Bude se jednat o výzvy pro předkládání projektů ve všech pěti operačních programech, ze kterých naše aglomerace čerpá. Už v únoru to například budou dvě velké výzvy pro projekty základních škol za 185 milionů korun, výzva pro projekty v oblasti muzeí za 100 milionů a téměř pětatřicet milionů korun vypíšeme pro projekty v dopravní telematice,“ vysvětlil člen Řídicího výboru a primátor města Hradec Králové Zdeněk Fink.

Ilustrační foto.
Koledníci vybrali na Pardubicku přes milion korun

Aglomerace chystá i změnu své Strategie. Mezi nejdůležitější body patří navýšení částky o 200 milionů korun pro oblast památek, dalších 46,2 milionu korun po úpravě Strategie ITI získá aglomerace také na projekty výstavby trolejbusových tratí a měníren. Hradecko-pardubická aglomerace tak má na podporu svých projektů připraveno již 3 655 140 000 korun.

„Většina z dosud schválených projektů za 1,4 miliardy je zatím v procesu hodnocení, přesto už se několik projektů realizuje. Jedná se o výstavbu dopravního terminálu v Přelouči, dokončují se dvě nové trolejbusové trati v Pardubicích, začala rekonstrukce národní kulturní památky Příhrádek a také stavba depozitáře v Ohrazenicích. V roce 2018 počítáme s tím, že se rozběhne realizace řady dalších významných projektů,“ prohlásil manažer ITI Miroslav Janovský.