Pro obec

„Jsme zařazeni v JPO 5, nemáme cisternu, dýchací přístroje a na výjezdy k ohni či k bouračkám tudíž moc nejezdíme. Jen v rámci obce nebo když nás povolají například k dálkové dopravě vody, živelným pohromám a podobně," připomněl hasičský starosta Ladislav Mikulec. Naposledy Labe výrazněji opustilo břehy v roce 1997 a pomoci zdejších dobrovolníků tehdy bylo výrazně třeba.  Stejně jako když shořel sklad sena a místo bylo třeba ještě dva dny hlídat a dohašovat.

Důležitou roli hrají dobrovolní hasiči především ve společenském dění. „Pomáháme pořádat kulturní akce jako dětský den, pálení čarodějnic,  rozloučení s létem. I výroční schůzi máme spojenou se zábavou, živá hudba  nechybí ani na zakončení sezóny. Na obec naší velikosti toho není málo," připomněl Ladislav Mikulec. „Společenskou akcí jsou občas i závody, kterých se účastníme. Připojí se další lidi a je to takový společný výlet," dodal Jiří Louda, aktivní člen a znalec zdejší historie.

„Hasiče chválím, kudy chodím, vždyť i já jsme členem," usmíval se při dotazu na sbor starosta Klášterské Lhoty Bohuslav Kodym. Myslel to ale  vážně, protože si je dobře vědom jejich přínosu pro obec.

Liga 7. okrsku

Do soutěžního dění se navíc hasiči z Klášterské Lhoty rozhodli vstoupit i z druhé strany a pořádají Ligu sedmého okrsku. „Okres je rozdělený na devět oblastí. My jsme v sedmé, Hostinské a loni jsme uspořádali první ročník. Inspiraci jsme našli v Podkozákovské hasičské soutěži, která již roky úspěšně funguje," připomněl Ladislav Mikulec.

„Našim cílem je soutěž zpopularizovat a zapojit do ní co nejvíc sborů. Zúčastnit se totiž může kdokoli. Nejen z našeho okrsku. Stačí v den závodu přijet, zapsat se a hotovo. Podrobnosti jsou na našich stránkách sdh-klasterska-lhota.webnode.cz," přiblížil aktivitu Stanislav Štefan. „Chceme motivovat ostatní družstva, aby jezdili na co nejvíc soutěží. K tomu je právě takový seriál ideální," dodal Jiří Louda.

Ostatně, klášterští hasiči mohou být příkladem. Dřív se účastnili dvou, maximálně tří závodů v roce. Teď jich je přes deset. „K tréninku se moc často nedostaneme, ale právě závoděním jde naše výkonnost nahoru. V minulosti jsme byli rádi, když na konci spadla plechovka. Pak jsme považovali za úspěch čas pod minutu. A teď je třicet vteřin hranicí neúspěchu. Navíc máme novou mašinu a tak to určitě půjde ještě dolů," věří Ladislav Mikulec. Druhý ligový ročník začne 7. května v Čermné, rozpis má  devět kol. Poslední s předáním putovních pohárů  se uskuteční 10. září v Dolní Olešnici.

A co by se stotisícovou výhrou hasiči dělali? „Určitě bychom si s tím dokázali poradit. Každoročně pořádáme několik společenských akcí a tak by jedna z nich byla  o něco pestřejší," shodli se

Příští týden se představí SDH Jasenná.

Z historie hasičského sboru v Klášterské Lhotě
Rozhodujícím podnětem k založení hasičského sboru ve Lhotě byl zákon, který pravil: „V každé osadě, kde jest alespoň 50 stavení obytných, má starosta pečovati o to, aby tam zřízen byl dobrovolný sbor hasičský. Dá-li takovýto sbor stanovy své schváliti obecním výborem, může tento jemu a jeho náčelníkovi svěřiti policejní právo obce a jejího starosty pro případ požáru a místní obec má sboru tomu po případě též sama opatřiti výzbroj a nářadí hasící." Tento zákon však platil již od roku 1876. V obci muselo vyhořet roku 1893 stavení čp. 42 Ferdinanda Hampla, aby byl sbor téhož roku konečně založen. Byl tak třetím spolkem v obci (po hospodářské kase a tělocvičném spolku). Brzy si však vybudoval pevné postavení ve společnosti obce.
Když mluvíme o výročí založení hasičského sboru v Klášterské Lhotě roku 1893, je samozřejmé, že sbor byl, jako celá obec, německý. Domnívám se však, že doba nacionálních vášní je  již překonána a mi si můžeme připomínat práci a zásluhy těch, kteří pracovali na stejném díle ve stejné obci, ve které nyní žijeme. Nehledě na to, že hasičské spolky se vyhnuly nejradikálnějším projevům politického i nacionálního extremismu.
(vypracoval: Jiří Louda)

Pravidla soutěže Dobráci roku
Projekt Českého rozhlasu Region ve spolupráci s regionálními Deníky potrvá do konce června příštího roku, kdy vše vyvrcholí velkým finále. Vítězům organizátoři zajistí velkolepou show s hudebním programem v ceně 100 tisíc korun. Každý týden se tým ČRo Region spolu se zástupci regionální redakce Deníku vypravuje do jednoho z přihlášených a následně vylosovaných sborů dobrovolných hasičů. V pátek po 15. hodině si na vlnách ČRo Region poslechnete medailonek příslušného sboru dobrovolných hasičů. Reprízu naladíte v neděli po 15. hodině. Každou sobotu pak v Deníku najdete reportáž z natáčení.
Pro daný SDH můžete hlasovat vždy od páteční 15. hodiny celý týden až do dalšího pátku. Hlasování skončí také v 15.OO hodin a začne následné hlasování pro další SDH. Hlasovat lze prostřednictvím SMS na tel. číslo 900 11 04, pro hasiče z Klášterské Lhoty hlasujte prostřednictvím SMS ve tvaru: DOBRACI(mezera)LHOTA. Cena jedné SMS jsou 4 koruny. Podrobnosti najdete na webu: www.dobraciroku.cz.