Hasičské jednotky mají díky tomuto projektu možnost získat titul v jedinečné soutěži a vyhrát velkolepou show s hudebním programem. Záleží i na vás, našich čtenářích, komu pošlete svůj hlas.

Tentokrát losování přineslo radost do obce Třebihošť.

„Teď jsme si tedy užili hodně. Nejprve jsme se dozvěděli, že náš sbor byl vylosován do dobráků a bude se o nás psát a mluvit. Tomu jsme moc ani věřit nechtěli. Když mi to volali, řídil jsem a musel jsem kvůli tomu zastavit, jak jsem byl v šoku. A pak jsme klukům na závody pořídili novou mašinu," smál se Jiří Elišák. Jeho parťáci zatím zkoušeli, jak zajeté jsou písty nového stroje.

Chloubou je práce s mládeží

Třebihošť leží zhruba jedenáct kilometrů od Dvora Králové. První písemná zmínka o podkrkonošské vísce pochází  z roku 1238, o čtyři století později zde žilo dokonce více než 1600 obyvatel. V současné době obývá místní domy a stavení zhruba 430 obyvatel.

Obec se skládá z více katastrálních území. Kromě centrálního Třebihoště jsou jejími součástmi Horní a Dolní Dehtov i osada Zvičina. Při slučování se v minulosti spojily také sbory, oficiálním názvem tamního kolektivu je tak Sbor dobrovolných hasičů Třebihoště a Dehtova.

Hasiči v obci patří k jednomu ze tří aktivních spolků. Kromě SDH totiž činnost pravidelně prezentují také členové a členky Zahrádkářského svazu i Českého svazu žen.

Třebihošťský hasičský sbor má v současné době šestaosmdesát členů, mezi nimiž je napočítána také zhruba dvacítka žen. „Máme nejmladší členy od šesti let, až samozřejmě po ty nejzasloužilejší. Nejstarším je Josef Hák, kterému je devadesát let," říká starosta sboru Jiří Dufek.

Jednou z výkladních skříní tamních dobrovolníků je práce s mládeží. Není ojedinělé, že v kategoriích staršího a mladšího žactva jsou hasiči z Třebihošťě schopni postavit až tři sedmičlenné týmy. A to navíc plánují, že osloví také předškolní děti k aktivitě v jejich sdružení.

Když se k tomuto počtu přidají také dva mužské kolektivy a dvě ženská sportovní družstva, je naplno vidět, co je jednou z hlavních náplní hasičského života v obci.

„Na tréninky se scházíme jednou až dvakrát za týden, podle toho, jak čas dovolí. Jsme rádi, že mladí mají o hasičský sport zájem a proto je podporujeme. Teď tu máme takový fajn kolektiv a myslím si, že napřesrok zase posbíráme pěknou řadu pohárů," věří třebihošťský srdcař Jiří Elišák, u něhož na první pohled poznáte, nakolik hasičinou žije. „Zrovna minulý týden jsme si totiž přivezli novou mašinu. Kluci s ní už začali trénovali, vyzkoušeli si ji. A myslím si, že se okolní sbory mají na soutěžích v příští sezoně na co těšit. Mašina totiž udělá při soutěžním útoku hodně. Mohou to být i dvě tři vteřiny, které se v běhu prostě nedají dohnat."

V Třebihošti by v příštím roce chtěli také uspořádat závod požárnické všestrannosti. „Tuto akci hasiči v obci v minulých letech už pořádali. Jednou se sem dokonce sjelo až 1200 dětí. To si teď tedy neumím představit," směje se starosta sboru Jiří Dufek. „Kromě závodů se ale ve vesnici společně s ostatními spolky dělíme také o naplňování kulturního života. Každoročně pořádáme ples, pálení čarodějnic a další podobné akce. Velmi rádi spolupracujeme s místními ženami, navzájem si pomáháme," těší ho.

Technika je stará, ale udržovaná

Jako jednotka, která je zařazena do výjezdové skupiny s označením pět, nemá sbor tolik typické hasičské práce. „Požár jsme v létě měli jeden. Jak bylo sucho, tak tady zřejmě někdo vyhodil z auta cigaretu a chytil břeh. K požárům ale většinou jezdíme spíše jako výpomocná jednotka. Zajišťujeme úklid, hlídkování  požářiště a vše, co je možné udělat bez moderní techniky," dává nahlédnout pod pokličku výjezdového života velitel jednotky Vladimír Suchý.

Tak jako v mnoha dalších hasičských dobrovolných sborech, tak i pánové v Třebihošti by ve svém arsenálu rádi přivítali moderní techniku. „Byla by potřeba. Na druhou stranu ale musím říct, že šedesátiletá Tatra, kterou máme, vyjede úplně všude. To už  moderní auta často nezvládnou. Kluci se navíc o tu naši letitou techniku dobře starají. Technickou kontrolou proto vždycky bez problémů projdeme," je hrdý starosta sboru.

Pokud by se Dobráky roku skutečně stali hasiči z Třebihoště, bylo by o cenu dobře postaráno. Sbor totiž v příštím roce čeká oslava 125. výročí založení. A to už je pořádná příležitost ke společenskému veselí. „Plánujeme oslavy s ostatními spolky v obci, slavnostní průvod s historickou technikou, máme objednané parní stříkačky. Chtěli bychom to oslavit ve větším stylu. Hlavně mladí mají teď velký elán do hasičiny, tak je potřeba, abychom je v tom podpořili. Ostatním zároveň na oslavách chceme ukázat něco z činnosti hasičů," plánuje Jiří Dufek. „Uvidíme, třeba vyhrajeme. Byl by to zázrak, ale kdo ví," usmívá se.

Pravidla soutěže Dobráci roku
Projekt Českého rozhlasu Region ve spolupráci s regionálními Deníky potrvá do konce června příštího roku, kdy vše vyvrcholí velkým finále. Vítězům organizátoři zajistí velkolepou show s hudebním programem v ceně 100 tisíc korun.
Každý týden se tým ČRo Region spolu se zástupci regionální redakce Deníku vypravuje do jednoho z přihlášených a následně vylosovaných sborů dobrovolných hasičů. V pátek po 15. hodině si na vlnách ČRo Region poslechnete medailonek příslušného sboru dobrovolných hasičů.
Reprízu naladíte v neděli po 15. hodině. Každou sobotu pak v Deníku najdete reportáž z natáčení.
Pro daný SDH můžete hlasovat vždy od páteční 15. hodiny celý týden až do dalšího pátku. Hlasování skončí také v 15.OO hodin a začne následné hlasování pro další SDH. Hlasovat lze prostřednictvím SMS na tel. číslo 900 11 04, pro hasiče z Vlkova hlasujte prostřednictvím SMS ve tvaru: DOBRACI(mezera)TREBIHOST.
Cena jedné SMS jsou 4 koruny. Podrobnosti najdete na webu: www.dobraciroku.cz.