Bydlet na vesnici není žádný med hlavně pro starší a nemocné lidi, kteří musí často k lékaři. A to i přesto, že autobusové spoje dnes jezdí o poznání lépe než před několika lety.

Třeba lidé ze zapadlého Božanova na Náchodsku to nemají k lékaři do Broumova až tak daleko; autobus jim jezdí několikrát za den. Největší problém však mají paradoxně v samotném Broumově.

„Na zdravotní středisko k tamním praktikům je to pomalu dva kilometry a ještě do kopce. To je pro hůře chodící starší lidi velký problém," řekl starosta Karel Rejchrt.

Největší starosti ale lidem žijícím v polském pohraničí dělá špatně dostupná pohotovost o víkendech. „V Náchodě funguje jen pár hodin. Takže když se něco semele, lidé musí jet autem 80 kilometrů až do Hradce Králové," dodal. Hlavně v zimě na sněhem zavátých silnicích to přitom na Broumovsku není nic jednoduchého. „Nemít ochotného syna, který bydlí ve vedlejší vesnici, který mě už několikrát vezl  na pohotovost svým autem, nevím, co bychom si počali," řekla důchodkyně Marie Strouhalová.

Mnohde také mají lidé strach, aby jim jejich „obvoďáci" neutekli za lepším do města, jak se často stává.

Problém teď řeší třeba lidé v okolí Rokytnice v Orlických horách. Tamní praktický lékař zemřel a jeho nástupkyně teprve musí do září absolvovat kolečko atestací po nemocnicích, aby mohla ordinaci převzít. Takže v některých vesnicích jsou nyní úplně bez doktora.

„Lékařka, která tu do září dělá zástup, už nestíhá zajíždět do Orlického Záhoří ani do Bartošovic," řekl Jaroslav Kuchta, starosta Říček v Orlických horách, jedné z dotčených vesnic.

Podle ministerské vyhlášky musí být dojezdová vzdálenost občanů k nejbližšímu praktikovi nejvíce pětatřicet  minut. I to se ale Svazu pacientů ČR zdá moc a požaduje tento limit stáhnout na 25 minut. Stejný limit platí také pro gynekologii a porodnice, zubní lékaře, lékárnu a pediatry.